Wethouder Boaz Adank.
Wethouder Boaz Adank. Foto: Wijnand Nijs

SP wil antwoorden Adank over verhuur privéwoning via Airbnb

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - Wethouder Boaz Adank zou zich nog voor zijn herbenoeming in de raad moeten verantwoorden voor de kennelijke verhuur van zijn woning via Airbnb. Dat stelt SP-fractievoorzitter Bas Maes, die in een mail de overige fracties oproept zijn vraag om een interpellatiedebat te ondersteunen.

Door Wijnand Nijs en Guus Arnouts

Volgens Maes zou wethouder Boaz Adank zijn privéwoning via Airbnb verhuren aan toeristen. Dat wringt volgens de SP’er met de portefeuille toerisme die de wethouder heeft.

Gevraagd om een reactie, verwijst Adank naar burgemeester Paul Depla. "Die gaat over integriteitskwesties", vertelt de VVD’er. Een ding wil hij er wel over kwijt: "Ik heb destijds gewoon alles netjes gemeld."  Burgemeester Depla bevestigt dat. In oktober maakte de wethouder melding van deze kwestie. “Toen hebben we afgesproken dat hij zich niet met nieuw beleid zou bemoeien.”

Depla geeft aan dat er ook op de andere vragen van Maes antwoord komen. “Omdat die nu publiekelijk zijn gesteld, gaan we die ook publiekelijk antwoorden. Er valt niets te verbergen en dat willen we ook helemaal niet.”

Ander protocol
Er is wel een maar, stelt de burgemeester: “Deze manier is niet hoe we met elkaar afgesproken hebben om te gaan met integriteitskwesties. Het protocol is dat het bij mij of de griffier wordt gemeld, dat ik dan wederhoor pleeg en de antwoorden geef. Als die antwoorden dan niet voldoen in de ogen van de vragensteller, dan kan het debat altijd nog publiekelijk gevoerd worden. Het is niet de bedoeling mensen monddood te maken.”

De reden om op die manier met integriteit om te gaan, heeft te maken met de gevoeligheid. “Het kan iedereen overkomen, elk raadslid en elke wethouder. Dan helpt het als je mensen de gelegenheid geeft om weerwoord te geven. Je wilt voorkomen dat iemand snel beschadigd wordt. Ik hecht aan die procedure die we unaniem met elkaar hebben afgesproken. Wil je dat anders, dan moet je daarover in debat.”

Gevoelige kwestie

Ook Maes noemt het een gevoelige kwestie. Juist daarom wil hij een debat waarin Adank de in totaal tien geformuleerde vragen van de SP kan beantwoorden. Of het debat er komt, hangt van de overige raadsfracties af. De antwoorden komen er in elk geval, van de burgemeester.

Update 15.11 uur:

Het debat komt er in elk geval niet deze donderdag. Maes heeft ingestemd met schriftelijke beantwoording door Depla. Dat Maes in deze kwestie de openbaarheid heeft gezocht, tegen het protocol, kan hij verklaren. "Dit is voor ons een gepasseerd station. Wethouder Adank heeft alle gelegenheid gehad om - evenals bijvoorbeeld zijn collega wethouder
Arbouw dat heeft gedaan rondom Breepark - zelf aan de bel te trekken en afstand te doen van dat deel van zijn portefeuille dat de schijn van belangenverstrengeling wekt", laat hij via de mail weten. "Het debat over Airbnb heeft inmiddels al plaatsgevonden in de openbaarheid. De wethouder heeft er zelf voor gekozen toch het woord te blijven voeren. Ook bovenstaand genoemde gegevens zijn allemaal openbaar."