SP-fractievoorzitter Bas Maes.
SP-fractievoorzitter Bas Maes. Foto: AMBER KUIJS

SP noemt antwoorden Airbnb-kwestie Adank onvoldoende en wil toch debat

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - Het onderdeel Airbnb binnen de portefeuille ‘toerisme en leisure’ verhuist naar een van de nieuwe collega’s van wethouder Boaz Adank (VVD). Dat schrijft burgemeester Paul Depla in een brief waarin hij antwoordt op vragen van SP-fractievoorzitter Bas Maes. Die vindt de antwoorden onvoldoende en wil toch een debat met de wethouder.

Maes noemt de manier waarop de voorgestelde overdracht van het onderwerp geregeld is een ‘één-tweetje tussen wethouder en burgemeester.’ “Ik vind dat 'bijzonder'”, schrijft Maes. De SP-fractievoorzitter stelt in de mail, waarin hij aankondigt toch om een debat te vragen, te hopen dat ‘de inzet van de burgemeester zich vanaf nu meer op het boven tafel krijgen de waarheid zal richten.’ Want, zo schrijft hij over het antwoord van Depla: “De brief staat vol ontwijkende antwoorden, halve waarheden en hele leugens.”  

De SP’er bestrijdt dat Adank volgens de afgesproken wijze rondom integriteit heeft gehandeld. Adank meldde de verhuur in oktober aan de burgemeester, meldt Depla donderdagavond. Niet correct, vindt Maes. Volgens hem schrijft de gedragscode voor dat dit in de raad dan wel het college moeten worden besproken. “Niet in een één-tweetje met de burgemeester.”

Depla en Adank spraken toen af dat bij nieuw beleid het onderwerp naar een collega zou over gaan. En van nieuw beleid is tot op heden geen sprake geweest, aldus Depla. Dat snijdt volgens Maes geen hout. Daarbij verwijst hij naar een brief van 16 maart 2018, waarin Adank aankondigt ‘een eerste regulerende maatregel te gaan voorbereiden’ rond Airbnb.


Gastenverblijf
De briefwisseling tussen Maes en Depla volgt op tien schriftelijke vragen die Maes woensdag stelde over de verhuur van een privéverblijf van wethouder Adank. Depla maakte donderdag in een brief duidelijk dat het om de verhuur van een gastenverblijf gaat, sinds augustus 2017.

Maes vroeg woensdag wat de verhuur Adank heeft opgebracht en hoe vaak verhuur heeft plaatsgevonden. Dat is volgens Depla privé. Hij wijst erop dat Adank hierover belastingaangifte heeft gedaan.

Dat antwoord stemt Maes evenmin tevreden. “Dit zijn geen privégegevens. Neveninkomsten voor een wethouder boven de 50 euro zijn niet privé, maar moeten conform de Gemeentewet openbaar worden gemaakt.”  En de Airbnb heeft volgens Maes’ berekening op basis van de recensies ‘minimaal 1.472 euro’ opgebracht.


Stoppen met verhuur
Maes stelde ook de vraag of wethouder Adank bereid is per direct te stoppen met de verhuur via Airbnb. Depla wijst op de overdracht van het onderwerp naar een collega wethouder met ingang van de nieuwe periode. “Daarbij heeft de heer Adank aangegeven dat wanneer de voorgestelde beheersmaatregel voor de gemeenteraad onvoldoende borging van integriteit is en deze verhuur onverenigbaar vindt met de functie van wethouder hij vanzelfsprekend bereid is de verhuur te staken.”

In de brief wijst Depla er nogmaals op dat Maes volgens hem van het protocol is afgeweken als het gaat om hoe de raad omgaat met integriteit. “Ik zou daar graag samen op een later moment over doorspreken.”