Hoogspanningsmasten in Landgoed de Burgst.
Hoogspanningsmasten in Landgoed de Burgst. Foto: Wijnand Nijs

GroenLinks: Investeer in ondergronds brengen hoogspanning

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - GroenLinks diende tijdens de raadsvergadering donderdagavond een amendement in op het bestuursakkoord Lef en Liefde waarin het voorstelde te investeren in het ondergronds brengen van de hoogspanningsleidingen. 

Door zelf drie miljoen te investeren zou Breda 19 miljoen van het Rijk kunnen krijgen. “Die drie miljoen zie ik nergens terug”, stelde Bakker. In het amendement stelde hij voor de voorgestelde afschaffing van de hondenbelasting te schrappen, goed voor drie miljoen. “Om zo te laten zien hoe je ook met geld kunt omgaan."

Wethouder De Beer heeft in een raadsbrief al wel aangegeven dat er aan het eind van het jaar een voorstel komt voor wat genoemd wordt de 'verkabeling' van de hoogspanningsleidingen. "Dan moet duidelijk zijn wat het gaat kosten", aldus de wethouder. Dat zou kunnen komen uit de 25 miljoen vrije middelen in de reserve. In april werd duidelijk dat TenneT is gevraagd om met een plan te komen.

Het amendement kreeg geen steun. Van het Hof (D66), stelt dat er veel vaart wordt gemaakt. "Waarschijnlijk komt er dit jaar nog een voorstel van het college." De gehele coalitie, gesteund door Breda'97 en 50Plus, stemde tegen.