Hoge Vucht is voor een groot deel aan aangesloten op het warmtenet. Dat is een van de alternatieven voor verwarming met aardgas.
Hoge Vucht is voor een groot deel aan aangesloten op het warmtenet. Dat is een van de alternatieven voor verwarming met aardgas. foto Wijnand Nijs

Breda wil met subsidie drieduizend woningen aardgasvrij maken

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - Breda wil drieduizend woningen in de Hoge Vucht versneld aardgasvrij maken. Daarvoor heeft de gemeente 4,8 miljoen euro subsidie aangevraagd bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.

1 oktober moet duidelijk zijn of Breda de subsidie krijgt. Breda wil het geld gebruiken voor ruim 3.000 huur- en particuliere woningen en een aantal andere gebouwen in de Hoge Vucht. De huishoudens moeten dan op elektriciteit gaan koken en op een andere manier worden verwarmd.

Breda maakt aanspraak om een subsidiepot van in totaal 90 miljoen euro voor gemeenten die in 2018 al kunnen starten met een proeftuin voor het aardgasvrij maken van bestaande wijken. De subsidie is bedoeld voor 20 Nederlandse wijken. Belangrijkste voorwaarde is dat op korte termijn minimaal 500 woningen van het aardgas worden gehaald en dat hier een door het college goedgekeurd uitvoeringsprogramma aan ten grondslag ligt. Dat is in Hoge Vucht het geval, aldus de gemeente.