Een restafvalcontainer bij het Dr Jan Ingen Houszplein.
Een restafvalcontainer bij het Dr Jan Ingen Houszplein. Foto: Wijnand Nijs

Wethouder Quaars: ‘Tweede afvalpasje komt naar verwachting eind 2018’

Door: Guus Arnouts Politiek

BREDA - De afvalservice van de gemeente Breda gaat veranderen. Naast een tweede afvalpasje, wordt in de zomer van 2019 het gft-afval wekelijks opgehaald. Ook hotspots waar het afval naast de container beland, worden aangepakt. Dit laat wethouder Afvalservice Daan Quaars dinsdagmiddag weten. De gemeente hoopt zo de afvalproblemen in de stad tegen te gaan.

Zo krijgen huishoudens met meerdere personen naar verwachting eind dit jaar een extra pasje voor de ondergrondse containers voor het restafval, laat de wethouder weten. “En op korte termijn kan iedereen in twee extra ondergrondse containers naar keuze het restafval kwijt”, aldus Quaars. Tot slot gaat de gemeente vanaf de zomer van 2019 het gft-afval wekelijks ophalen in de maanden juni, juli en augustus, dit om de stankoverlast en ongedierte te vermijden.

Kort dag
Om die veranderingen dit jaar al door te voeren, bleek te kort dag, legt Quaars uit. “Een aanbesteding van de extra wagens, chauffeurs, vuilnismannen en het benodigde geld waren niet gereserveerd in de gemeentelijke begroting.” Dat betekent dat de veranderingen komend jaar plaatsvinden. Er wordt bovendien onderzocht door de gemeente waar het vaak misgaat met het deponeren van afval. “Dat kan soms bewust gedrag zijn en soms weten mensen gewoon niet waar ze met hun afval moeten blijven. Daarop maakt de gemeente vervolgens een aanpak op maat.”

Afvalpas
Ieder huishouden met meer dan 1 persoon krijgt een extra afvalpas. Bredanaars kunnen per telefoon bij de gemeente via 14076 doorgeven welke twee ondergrondse containers ze extra geopend willen hebben. De Afvalservice opent dan binnen een week de betreffende containers.