Nog lang niet iedereen in de Haagse Beemden is volgens Bert van de Haar op de hoogte van het stralingsgevaar.
Nog lang niet iedereen in de Haagse Beemden is volgens Bert van de Haar op de hoogte van het stralingsgevaar. Foto: Guus Arnouts

Werkgroep Hoogspanning Haagse Beemden: ‘Gemeente, neem een besluit!’

Door: Guus Arnouts Politiek

BREDA - Het zit de werkgroep Hoogspanning Haagse Beemden vrij hoog. Nog altijd is er geen concreet besluit vanuit de gemeente om het 150 kV-traject in te graven. “En dat is gek”, aldus Bert van de Haar namens de werkgroep.

“Slechts een laatste klap. Een simpel ja of nee”, vertelt Van de Haar. “Meer is er niet nodig. De plannen voor het nieuwe tracé zijn zo goed als bekeken, de risico’s zijn afgewogen. Ik snap het niet.” Vorig jaar kregen hij en andere bewoners een brief van minister Henk Kamp van Economische Zaken. “In die brief wordt in de laatste alinea juist wel een toezegging gedaan aan de bewoners in de ‘stralingszone’ dat het tracé verkabeld gaat worden”, aldus Van de Haar, wat zou betekenen dat de stroomdraden ingegraven gaan worden. Om de zaak nog wat ingewikkelder te maken: “Met deze brief zijn echter wel alle bewoners op het verkeerde been gezet omdat zij nu niet beter weten dan dat er verkabeld zal gaan worden.” Terwijl dat volgens hem nog helemaal niet zeker is.

Feller
“Als er na deze vakantie nog steeds geen duidelijk komt, gaan we kijken of er feller ingezet moet worden. Een actie van vijftig handtekeningen zou al voldoende zijn voor een voorstel of burgerinitiatief”, aldus Van de Haar. Volgens hem is nog lang niet iedereen in de Haagse Beemden die binnen de stralingszone van de hoogspanningsleidingen woont doordrongen van het potentiële gevaar. “Onze werkgroep opereert nu nog vrij bescheiden, maar we kunnen denken aan acties als flyeren en actief demonstreren om iedereen hier wakker te schudden.” Ook de Graaf Engelbrecht school heeft volgens hem aangegeven zich feller uit te spreken over de verkabeling.

Risico
Er wordt al meerdere jaren onderzoek gedaan initiatief ontplooid tot verkabelen door de werkgroep. De hoogspanningskabels zouden allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee dragen voor bewoners die binnen een strook van 160 meter van de kabels wonen. Vooralsnog is niets hard wetenschappelijk bewezen, maar wel statistisch onderzocht, legt Van de Haar uit. “Zo zijn kinderleukemie of Alzheimer mogelijke ziektes die veroorzaakt zouden kunnen worden door de elektromagnetische straling van de masten.”

Gemeente
"Er staat direct na de vakantie opnieuw een overleg gepland om ervoor te zorgen dat er voortgang in het dossier blijft", laat een woordvoerder van de gemeente Breda weten. Na de laatste raadsbrief is volgens de gemeente Breda nog onvoldoende voortgang geboekt door energiebedrijf Tennet, die de onderzoeken en de verkabeling moet uitvoeren.

Zeshonderd huishoudens
Het gaat om zeshonderd huishoudens die onder of in de buurt van de de hoogspanningskabels wonen. Nieuwbouw mag tegenwoordig niet meer onder hoogspanningskabels of elektriciteitsmasten gebouwd worden door het vermeende gezondheidsrisico. Als er nieuwe tracés worden aangelegd, kan het voorkomen dat huishoudens moeten worden uitgekocht door de Nederlandse staat.

Afbeelding