Logo bredavandaag.nl
Onderzoek politie Reigerstraat, foto ter illustratie.
Onderzoek politie Reigerstraat, foto ter illustratie. (Foto: Luuk Koenen/SQ Vision)

Gemeente Breda: 'Politiecapaciteit uitgaansavonden was tijdelijk verhoogd'

  Politiek

BREDA - De politiecapaciteit tijdens uitgaansavonden wordt inderdaad verminderd, zo blijkt uit het antwoord van burgemeester Paul Depla op de vragen die VVD-raadslid Rick Zagers eerder stelde.


Om een nieuwe aanpak kracht bij te zetten, werd het aantal eenheden tijdelijk opgeschroefd, laat Burgemeester Paul Depla weten. "Nu de gemeente het nieuwe plan klaar heeft, hoeven er geen extra politiekrachten meer ingezet te worden dan de afspraken die gemaakt zijn met de horeca vereisten." Depla meent dat de horeca hiervan op de hoogte is gesteld in het zogenoemde horecaconvenant, een afspraak tussen onder meer gemeente, politie en horeca. 

Vernieuwde inzet
De politieteams die vrijgekomen zijn kunnen nu op een betere manier worden ingezet, zo valt te lezen in het antwoord. Zagers stelde in zijn brief al de vraag of minder politie niet tot een onveilig gevoel bij het uitgaanspubliek zou leiden. "Uit onderzoek blijkt juist dat de zichtbaarheid van politie in het horecagebied een negatief effect heeft op het veiligheidsgevoel van bezoekers. Als de sfeer gezellig is hoeft de politie niet standaard aanwezig en zichtbaar in het horeca concentratiegebied te zijn", aldus Depla. Het horecagebied blijft nog steeds nauwkeurig in de gaten gehouden, onder meer door cameratoezicht. 

Portiers
Wat dit betekent voor het aantal portiers in het uitgaansgebied? "Uitgangspunt van het horecaconvenant is dat alle betrokken partijen zijn/haar eigen verantwoordelijkheid nemen. De huidige inzet van portiers is conform de afspraken in het convenant. Hiermee neemt de horeca verantwoordelijkheid voor het gedrag van hun bezoekers", aldus Depla. Waarmee de horeca dus zelf de verantwoordelijkheid heeft over het aantal portiers. 

Guus Arnouts


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief