Foto ter illustratie: Tiesto in Mezz
Foto ter illustratie: Tiesto in Mezz Foto: Wijnand Nijs

Aanpak harddrugs op evenementen niet langer gericht op gebruiker

Door: Bregje Kop Politiek

BREDA - Burgemeester Depla gaf afgelopen week in een raadsbrief aan om in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie een pilot uit te voeren die de aanpak omtrent drugs op festivals niet langer op de gebruiker richt, maar op de dealers zelf. Bij de proef wil Depla de dancewereld nauw betrekken. 

Het belangrijkste punt voor de gemeente is om in te zetten op het decriminaliseren van gebruikers. "Enerzijds willen we de gebruiker in bescherming nemen vanuit wetenschap dat pillen nu eenmaal worden gebruikt ongeacht verbod, anderzijds willen we voorkomen in het geval van doorbreken van de tendens naar normalisatie van het gebruik van pillen", aldus Depla in de raadsbrief.

Focus
De focus moet in de strijd tegen drugsgebruik op festivals vooral gelegd worden op de dealers en niet op de recreatieve gebruikers. De eerste verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de organisatie van de festivals. De gemeente moet als vergunningverlener de organisator daarop wijzen. In 2019 moet de pilot in de praktijk worden gebracht. Er wordt momenteel een organisator gezocht die een positief voorbeeld is voor anderen in het uitdragen van de nieuwe werkwijze. Het doel aangaande drugs is dat er gestreefd wordt naar een drugsvrij evenement, zonder de gebruiker te criminaliseren.

Dilemma
Eddie Förster, evenementenwoordvoerder van de VVD Breda is blij dat feestgangers niet langer als criminelen worden gezien: "Ik snap heel goed dat de Burgemeester met een dilemma zit, maar je moet de focus leggen op de bescherming van de festivalbezoekers. Festivalorganisaties zullen daarbij hun verantwoordelijkheid moeten pakken als het gaat om voorlichting. Wij willen dat pillen makkelijker getest kunnen worden om te voorkomen dat festivalgangers giftige pillen nemen. Het Russische roulette op festivals moet stoppen. Ik zal de burgemeester uitdagen om naast deze aangekondigde pilot ook hiervoor een pilot op te gaan zetten."