Logo bredavandaag.nl
Greetje Bos hangt waarschuwingslabel aan fout geparkeerde fiets
Greetje Bos hangt waarschuwingslabel aan fout geparkeerde fiets (Foto: Bregje Kop)
fotoalbum

Aangescherpt beleid: Fout geparkeerde fiets na half uur weg

  Politiek

BREDA - Opletten geblazen voor iedereen die zijn fiets weleens achteloos ergens tegen een paal parkeert. Vanaf 1 september worden fout geparkeerde fietsen namelijk na een half uur weggehaald. Greetje Bos, wethouder Leefbaarheid, Wijkveiligheid, Financiën en Energie is van mening dat er een nieuwe manier van handhaven nodig is om overlast van foutgeparkeerde fietsen in onder andere het centrum te voorkomen. 


De mannen van handhaving zijn woensdagochtend al druk bezig met het ophangen van labels aan fout geparkeerde fietsen. "Fout geparkeerde fietsen krijgen tot 1 september een groen waarschuwingslabel", vertelt Ton van Bavel, werkzaam bij handhaving. "Op dit label wordt het nieuwe aangescherpte beleid uitgelegd." Per jaar worden er zo'n 7500 fout geparkeerde fietsen overgebracht naar het fietsendepot bij De Faam. Zestig procent van deze fietsen wordt vervolgens voor 25 euro 'teruggekocht' door de eigenaar. De andere veertig procent zijn zogeheten 'zwerffietsen'. 

Op bepaalde plekken in Breda, en dan vooral het centrum, wordt er veel overlast ondervonden van fout geparkeerde fietsen. Zo hebben bewoners en horeca-ondernemers van het centrum al vaker aan de bel getrokken. Vanaf 1 september is het dan zover; vanaf dan gaat het aangescherpte fietsenparkeerbeleid in. "Een fout geparkeerde fiets wordt dan voorzien van een paars label", vertelt wethouder Greetje Bos. "De eigenaar van de fiets heeft vanaf dan een half uur de tijd om zijn/haar fiets weg te halen", zegt Bos. "Staat de fiets er na dat half uur nog, dan wordt de fiets overgebracht naar het depot bij De Faam." 

In het centrum is er plaats voor 9000 fietsen. Bij het station zijn dit er 4500. "Het is lastig aan te geven waarom mensen hun fiets keer op keer maar weer fout blijven parkeren", vertelt Van Bavel, werkzaam bij handhaving. "We doen namelijk tellingen naar het aantal lege plaatsen in de legale fietsenstallingen en er zijn altijd genoeg plekken over." Met het nieuwe beleid hopen handhaving en de gemeente dat mensen er vaker voor kiezen om hun fiets in een gratis fietsenstalling neer te zetten. 

Dit aangescherpte beleid betekent meer werk voor betrokken partijen. "We zullen zeker nog wat meer moeten aanpoten, maar als het goed is moet het allemaal lukken", vertelt Van Bavel. "Vooral in het begin zal het even drukker zijn, maar zodra mensen gewend zijn aan het nieuwe beleid denken we dat het wel mee zal vallen." In Breda werken er maar vier handhavers. Zij rijden dagelijks rond en om de stad om fout geparkeerde fietsen te labelen en/of weg te halen. "We doen dit echt niet om mensen te pesten hoor, maar we willen mensen gewoon wat regels bij brengen", zegt Van Bavel. "En we willen natuurlijk dat de stad er netjes uitziet en niemand overlast heeft."

De gemeente is druk bezig om mensen te attenderen op het nieuwe beleid. "We proberen mensen onder andere door middel van de groene waarschuwingslabels te wijzen op het nieuwe beleid", vertelt Bos. Als vanaf 1 september het beleid in gaat, wordt de fietser ook op verschillende manieren duidelijk gemaakt waar zij kunnen parkeren. "Sowieso kunnen fietsen altijd weggezet worden bij alle nietjes in Breda", vertelt Bos. "Daarbuiten zijn er vijf gratis fietsenstallingen in het centrum. Deze worden binnenkort allemaal beter aangegeven door middel van nieuwe borden en bewegwijzering op de straat."

NAC 
Bij NAC verandert er vanaf 1 september niet veel aan het fietsenparkeerbeleid. "De fietsen die fout geparkeerd staan kunnen worden verwijderd, maar bij NAC gaan we geen labels aan de fietsen hangen", vertelt Van Bavel. "We willen de fietser niet wegpesten bij NAC, maar een fout geparkeerde fiets mag geen gevaar opleveren. Zij mogen bijvoorbeeld niet in de weg staan voor hulpdiensten of na de wedstrijd gebruikt worden als wapen", zegt Van Bavel. "Dat is rondom NAC vooral onze prioriteit."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief