Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Archieffoto

Gemeente Breda: 'Cao-acties politie mogen geen onveilige situaties opleveren'

Door: Bregje Kop Politiek

BREDA - De vakbonden hebben politieagenten opgeroepen om vanaf vrijdag alleen nog maar uit te rukken bij echt grote nood en het andere werk te laten liggen. De acties moeten plaatsvinden vanaf 18.00 uur en duren tot zondag 16 september 23.59 uur. De gemeente Breda laat weten dat ze de acties en mogelijke gevolgen in de gaten houden. 

De vakbonden riepen ook op om minder berichten te plaatsen op social media. Normaliter plaatst de politie informatie over voorvallen op hun website, maar in plaats hiervan moest er informatie over het cao-conflict op de website komen. Het is nog niet honderd procent zeker of de acties van de politie doorgaan. "Maar mochten de aangekondigde acties van de politie doorgaan, dan hebben we een aantal scenario's klaarliggen waarbij is gekeken naar maatregelen die genomen kunnen worden door de mensen die evenementen organiseren, zoals de Bredase horeca en NAC", laat een woordvoerder van de gemeente weten. "We zouden het zonde vinden als er evenementen zijn die niet door kunnen gaan vanwege de acties."

NAC
Bij de thuiswedstrijd van NAC wordt onderzocht of de wedstrijd door kan gaan wanneer de politieacties plaatsvinden. "Mogelijk moeten er extra veiligheidsmensen ingezet worden door NAC", vertelt de woordvoerder. "In het verleden zijn er vaker wedstrijden geweest zonder aanwezigheid van de politie. Maar het uitgangspunt is en blijft uiteraard een veilig voetbalwedstrijd." Jasper Saeijs, manager Marketing & Communicatie bij NAC, zegt dat de wedstrijd gewoon door moet gaan. "Morgen vindt het overleg plaats met de driehoek, dan pas kan ik meer informatie geven", vertelt hij. "Maar het uitgangspunt van alle betrokken partijen is dat de wedstrijd gewoon door moet gaan, dus daar gaan we vast en zeker uitkomen."

Stappen
Tijdens de stapavonden op de actiedagen gaat de politie alleen optreden bij incidenten in de categorie met de hoogste prioriteit, of als er duidelijke aanwijzingen zijn dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. "Daar wordt ook de horeca in de stad over geïnformeerd, zodat ze daar rekening mee kunnen houden en zich erop voorbereiden door bijvoorbeeld extra beveiligingsmensen in te zetten", aldus de woordvoerder.

Actie voeren
De politiebonden voeren actie omdat ze ontevreden zijn over de onderbezetting en de werkdruk. Met een pakket van maatregelen willen ze van de politie weer een "gezonde organisatie" maken. Dat pakket hebben de bonden in april aan minister Grapperhaus en korpschef Erik Akerboom aangeboden. Het pakket bestaat uit salarisverhoging, meer trainingsuren, extra vakantiedagen, meer doorstroomkansen en vooral het aanpakken van de onderbezetting.