Protest taxichauffeurs Breda / 2017
Protest taxichauffeurs Breda / 2017 Foto: Marcel van Dorst/SQ Vison

'Taxibranche Breda scoort laag op gastvrijheid en service'

Door: Guus Arnouts Politiek

BREDA - Vanavond buigt de gemeenteraad zich over het taxibeleid in Breda. Na een onderzoek, deze zomer uitgevoerd door de gemeente, blijkt de Bredase taxibranche niet erg rooskleurig uit de test te komen en op veel onderdelen slecht te scoren. 

De gemeente liet het onderzoek uitvoeren door een mystery guests  die steekproefgewijs in Bredase taxi's stapten voor een ritje. Bij 40 procent van de ritten vond het testpanel dat zij niet 'vrij' konden kiezen, iets wat wettelijk gezien een recht is. "Bij 20 van de 50 ritten hebben onze mystery guests een "nee" genoteerd op de vraag: "Heb je de taxi kunnen kiezen zonder dat je er op aangedrongen werd door de chauffeur, werd gehinderd of onnodig werd doorverwezen?"

Cijfers
Het onderzoek is volgens de gemeente getoetst op 'standplaats / taxi keuze', 'bejegening klant', 'taxirit', 'betaling' en 'fysieke kenmerken taxi / chauffeur'. De cijfers uit het rapport liegen er niet om. Zo weigeren chauffeurs ritten en blijkt in 46 procent van de ritten verkeersovertredingen te zijn gemaakt. Ook kon er slechts bij één op de zeven ritten gepind worden. Meer dan de helft van de passagiers voelden zich daarnaast niet welkom bij een taxihalte. Een kwart van de chauffeurs zag er volgens het testpanel niet representatief uit.

Onderzoek
Wat nu de vervolgstappen zijn moet vanavond blijken. Nog altijd wordt er gewerkt aan een taxikeurmerk dat de kwaliteit van Bredase taxi's waarborgen.