Afbeelding
Foto: Flickr

GroenLinks: 'Waarom worden onze krijttekeningen gewist?'

Door: Guus Arnouts Politiek

BREDA - Dat vragen raadsleden Thom Dijkstra en Peter Bakker van GroenLinks zich af. Volgens de partij is er onduidelijkheid ontstaan of het stoepkrijtverbod daadwerkelijk uit de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) geschrapt is, nu stoepkrijttekeningen van de partij bewust verwijderd zijn. 

Eerder werd het stoepkrijtverbod, een wet die verbazing opwekte bij burgmeester Depla, geschrapt in juni. "In het voorjaar kladde de gemeente zelf nog, in het kader van stadspromotie, enkele tekeningen op de openbare weg", vertelt Dijkstra. Is het censuur dat hun tekeningen nu gewist zijn? "Haha, een goede vraag. Dat weet ik niet." 

Opgeruimd
Wat is het probleem? GroenLinks heeft zelf ook meerdere stoepkrijttekeningen aangebracht op de openbare weg. De tekeningen gaan over de actie 'meldpunt #fietsweg', een meldpunt van GroenLinks waar mensen terechtkunnen wiens fiets verplaatst is als de stalling vol was. "We zijn donderdag begonnen met het neerleggen van de krijttekeningen in de binnenstad", laat Dijkstra weten. "Vandaag zagen we dat de tekeningen door de gemeentelijke reinigingsdienst weggespoten waren. Onder andere op de stoep voor de MacDonald's aan de Karnemelkstraat lag er een." Volgens hem gaat het om een tekening op de openbare weg. "En daar zou je gewoon op mogen tekenen lijkt me?"

Wel of niet?
De twee fractieleden vinden dit opmerkelijk en vragen zich af waarom de tekeningen van GroenLinks wél verwijderd worden en die van de gemeente niet. "Is hier sprake van het blokkeren van vrijheid van meningsuiting? En geldt dat stoepkrijtverbod nu nog wel of niet?", aldus de fractieleden. 

Een filmpje waarin de stoepkrijttekeningen te zien zijn: