Logo bredavandaag.nl
De brug over de Grote Markt tijdens de Singelloop waar het allemaal gebeurde.
De brug over de Grote Markt tijdens de Singelloop waar het allemaal gebeurde. (Foto: Stadsfotograaf Breda)

Voormalig lijsttrekker Paul de Jong en beveiligingsbedrijf in de clinch

  Politiek

BREDA - Paul de Jong, voorheen lijsttrekker van de Bredase Stadspartij, is door beveiligingsbedrijf UCM Bluestar Security opgeroepen via Facebook om te reageren op een incident tijdens de Singelloop afgelopen zondag 7 oktober. De Jong herkent dat beeld wel, maar volgens hem liep het toch wat anders.


De Jong zou door een beveiliger gesommeerd zijn om van een trap bij de brug over de finish op de Grote Markt weg te gaan, zodat de doorstroom niet belemmerd werd. De Jong zou hierop volgens het beveiligingsbedrijf de beveiliger hebben uitgescholden voor ‘kankerlijer’ en ook zou hij geschermd hebben met zijn eerdere benoeming als ‘lijsttrekker van een lokale politieke partij’, laat UCM Bluestar-directeur Menno van Geelen weten.

Contact
Paul de Jong laat zelf weten het Facebookbericht niet gelezen te hebben en daar niet specifiek op in te gaan. “Als hij dat soort uitspraken over mij doet zonder eerst contact met mij gelegd te hebben, lijkt hij dus zijn conclusie al klaar te hebben. Daarom ben ik ook niet van plan om er op te reageren.” Het incident van zondag komt De Jong wel bekend voor. “Maar het is toch wat anders gelopen. Ik stond daar gewoon een live verslag te doen van de Singelloop. Toen ben ik vervolgens aangesproken door een beveiliger, maar op een racistische ondertoon vanwege mijn allochtone achtergrond. Nou, dat laat ik niet over mijn kant gaan.”

Politiek actief
Ook zou hij niets over zijn voormalige functie als lijsttrekker of publieke functie hebben gezegd. “Ik heb alleen gezegd dat ik politiek actief ben en de stad promoot voor mijn volgers. Daar mag je best respect voor hebben en ik duld het dan niet om zoiets over me te laten zeggen.” Wel zou hij naar eigen zeggen een punt van kritiek tegen het beveiligingsbedrijf hebben geuit wegens nalatigheid tijdens Palm Parkies in 2017. "Ook toen was ik in de functie als politicus." Volgens De Jong ontstond er een kleine duw- en trekpartij, waarop hij wegliep. “Het is triest dat dit incident zo’n mooi evenement als de Singelloop bedekt. Maar ik heb een brede rug.”

Principekwestie
“Het lastige is dat hij juridisch niets misdaan heeft, maar ik wil toch maar even aangeven dat dit gedrag door iemand die zegt een publieke functie te hebben, toch echt ontoelaatbaar is", meent Van Geelen die überhaupt niet begrijpt waarom De Jong begon over zijn politieke achtergrond. Voor de directeur is het puur een principekwestie. “Ik wil geen hetze en heb persoonlijk niks op hem tegen, maar als je op deze manier met mijn collega’s omgaat en vervolgens geen excuses wil maken, dan kun je dit verwachten.” Van Geelen laat weten geen probleem te zien om het incident kenbaar te maken. “Als jij schermt met je publiek functie als lijsttrekker, dan kunnen wij dat ook. En we mogen we hem daar publiekelijk op aanspreken, lijkt mij.”

Meerdere berichten via sociale media haalden in ieder geval niets uit, laat de directeur weten. “De Jong geeft geen thuis. Dus dan maar zo.” De Jong laat weten geen toenadering van Van Geelen te hebben ontvangen en zal eventueel juridische stappen nemen als er sprake is van laster of smaad. Hij heeft naar eigen zeggen al contact opgenomen met zijn advocaat. 

Guus Arnouts


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief