Protest Taxichauffeurs Breda Centraal in 2017.
Protest Taxichauffeurs Breda Centraal in 2017. Foto: Perry Roovers/SQ Vision

Taxikeurmerk ingevoerd vanaf Jazz Festival 2019

Door: Guus Arnouts Politiek

BREDA - De Bredase gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met de invoering van een nieuw taxikeurmerk en een bijbehorende stichting Kwaliteitstaxi Breda die de kwaliteit ook waarborgt. Vanaf het Jazz Festival 2019 wordt het keurmerk ingevoerd.

De gemeente gaat de komende maanden het keurmerk verder invullen. Om de kwaliteit te verbeteren gaan chauffeurs aan de slag met een aantal punten. Zo moeten zij laten zien te beschikken over voldoende stad- en stratenkennis, moet de taxi zelf herkenbaar zijn en worden zogenoemde sfeerbeheerders ingezet. 

Noodzakelijke stap
Wethouder Boaz Adank laat in een persbericht weten dat het om een belangrijke en noodzakelijke stap gaat voor de taxibranche. "De afgelopen periode is gebleken dat verbetering hard nodig is. Geluiden afkomstig van taxichauffeurs, klanten, ondernemers en gemeente onderstreepten dit. Samen met de branche hebben we gekeken hoe we het beter kunnen doen. Met het nieuwe taxikeurmerk geven we hier als gemeente uitvoering aan."

Prima, maar goed is anders
Taxichauffeur Henk Jan Albricht sprak namens Taxicollectief Breda de raad donderdagavond toe. De verordening is volgens hem prima, maar de echte problemen worden er niet mee opgelost. "Het probleem ligt bij de taxistandplaats aan de Haven. Daar vinden tijdens het weekend de meeste incidenten plaats. De cursus en het keurmerk zijn prima hoor, maar eigenlijk zouden er gewoon handhavers en meer politieagenten daar toezicht moeten houden." Alleen op die manier kunnen de problemen echt aangepakt worden. En zo uniek is dat keurmerk volgens hem ook weer niet: "Dat is eigenlijk een copy-paste van eenzelfde keurmerk wat ook in Den Bosch gehanteerd wordt."  

Strubbelingen
Het Bredase taxiprobleem speelt al langer. In 2017 waren er spanningen tussen de gemeente en taxibranche. Toen protesteerde een deel van de chauffeurs tegen het in hun ogen slechte beleid van de gemeente. Later bleek in een onderzoek dat er nogal wat misstanden voorkwamen tijdens carnaval en uitgaansavonden. Het nieuwe keurmerk moet dit soort misstanden tegengaan.