Een hennepplantage in een trailer.
Een hennepplantage in een trailer.

‘Wiens belang is het dat proef met legale hennepteelt mislukt?’

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - De gemiddelde Bredanaar ervaart weinig last van criminaliteit in de dagelijkse praktijk, blijkt uit de enquête onder lezers van BredaVandaag. “Dat verbaast me niks”, stelt burgemeester Paul Depla.  

In de keuken van het stadhuis aan het Stadserf bekijkt Depla een deel van de resultaten van de enquête, namelijk die direct op zijn portefeuille betrekking hebben. Dus gaat het veel over veiligheid en criminaliteit, maar ook over politiek en publiek.

Het gaat al snel over de drugscriminaliteit en de overlast die mensen daarvan ervaren. “Gaat het dan over overlast van gebruikers, of over een hennepzolder of xtc-lab of andere criminele activiteiten? Vaak is ondermijnende criminaliteit niet zichtbaar. Dat is ook precies in het belang van deze criminelen. Die willen geld verdienen, dat lukt niet als je opvalt door overlast. Die criminaliteit is echter de betonrot van de maatschappij.”

Depla heeft juist daarom van de bestrijding van zware aan drugs gerelateerde criminaliteit een speerpunt gemaakt sinds zijn aantreden. “Je wilt dat mensen zich realiseren waar ze instappen. Neem je als voetbalclub geld aan van dubieuze afkomst? Sta je als ouder toe dat je kind toe dat je kind in plaats van vakkenvuller in de supermarkt, zakjes hennep vult? Bedenk je goed dat criminelen zich bedienen van hun eigen regels: geweld, intimidatie, bedreiging en geld.”  

Aanpak van criminaliteit richt zich op de grote jongen. “Hun processen en werkwijze moet je verstoren.” Maar ook op de kleine schakels: de criminele thuiskwekers. Bij het aantreffen van hennepzolders bij huurders pleit bij voor een tweesporen-aanpak. “Natuurlijk moet je straffen. Maar wat gebeurt er als je een huis sluit? Drijf je dan de gestrafte niet in de armen van criminelen, die zeggen dat ze de schuld wel betalen? Dan kom je in een Hotel California-scenario: You can check out, but you can never leave. Mensen komen er dan nooit meer uit.”  

Een mogelijke oplossing zou het gereguleerd kweken van hennep zijn. In Den Haag wordt momenteel gesoebat over een proef. Komt dat goed? “Dat is nu even afwachten. Wat ik nu wel zie is dat er argumenten voorbij komen die in het belang zijn van de criminelen die in de aanlevering van de coffeeshops zitten.”

Hij doelt op het bezwaar dat de Amsterdamse burgemeester Halsema uitte. Zij stelde dat coffeeshops niet uit de voeten zouden kunnen met twintig tot dertig soorten wiet, een mogelijke beperking in de proef. Halsema stelde dat er ook illegaal wiet in de coffeeshops te koop zou moeten blijven. “In wiens belang is dat? Pas op dat je in het uiten van terechte zorg over experiment niet te snel voor het karretje van de status quo laat spannen. Onderschat de financiële belangen niet. En besef dat juist vanwege die belangen mensen aan het lobbyen zijn tegen het experiment.”



 

Vindt hij de opstelling van Halsema en andere politici hierin naïef? “Dat zeg ik niet. Maar je moet de kracht en macht die de cannabiswereld heeft niet onderschatten. Niets doen is in het belang is van de mensen die nu extreem geld verdienen dankzij de illegale hennep-productie. Zij zijn bang dat hun kip met de gouden eieren geslacht.”


 

Dan de politiek. Zo’n 80 procent van deelnemers aan de enquête heeft in maart gestemd. Dat is flink meer dan de opkomst. Toch zegt nauwelijks veertig procent zich vertegenwoordigd te voelen door de Bredase politiek. “Opvallend”, stelt Depla. Erg? “Je hoopt dat mensen tijdens verkiezingen over de plannen en prestaties van de politiek oordelen. Dan helpt het als ze weten wie wat doet. Ik zou het echter pas erg vinden als mensen niet maatschappelijk actief zouden zijn.”

Depla ziet een verschil in bij de raad aanwezig zijn, of actief zijn in de maatschappij. “Mensen zijn ook goed georganiseerd buiten de klassieke politiek. Zijn betrokken bij Breda Begroot, of zetten zich in bij buurtpreventie of bij de sportclub. Als dat niet zo zou zijn, dan zou dat zorgelijker zijn. Komt de samenleving naar het stadhuis, of neemt de politiek de loopbrug naar de stad?”