Boaz Adank (VVD) aan het woord
Boaz Adank (VVD) aan het woord (Foto: Peter Visser)

Een reis om de wereld in drie weken voor wethouder Boaz Adank

  Politiek

BREDA - De afgelopen drie weken stonden voor wethouder Boaz Adank in het teken van een aantal buitenlandse handelsreizen. China, Estland en Polen werden aangedaan. “Alle drie hadden ze een ander doel en een andere context; ze zijn allemaal uniek”, vertelt Adank.


De wethouder met portefeuille Economie, Werk en Bereikbaarheid sprak onder meer op World Canal Cities in China, een internationaal congres voor steden met rivieren. “Daar zijn wij er eentje van met de Mark. Er wordt met grote steden zoals San Antonio en Berlijn gesproken over hoe zij omgaan met water in de stad. Ook hebben we een vijfjarige uitvoeringsovereenkomst afgesloten met de Chinese zusterstad Yangzhou.”

Een concrete verbinding tussen Breda en de Chinese stad Yangzhou, waar ook het congres plaatsvond, wordt waarschijnlijk in de toekomst bewerkstelligd. “Wellicht dat we culturele elementen die we in Breda hebben ook daar kunnen laten zien. Er wordt nu gekeken of we dat handjes en voetjes kunnen geven.”

Estland stond ook op de agenda. “Vanwege mijn portefeuille zit ik in het Pact waar de provinciale arbeidsmarkt vertegenwoordigers in zitten. Hiervoor zijn we op inspiratiereis geweest naar Estland. Na de val van de muur is er een nieuw bestuur gekomen en is daar alles gedigitaliseerd. Alleen als je gaat trouwen of een huis koopt kan dat nog niet digitaal. Heel interessant om te kijken wat voor effect dat heeft gehad op de arbeidsmarkt.”

De enorme transparantie die komt kijken bij de digitalisering in Estland is dan ook uniek. “Alle inwoners kunnen zien wie jouw gegevens heeft geraadpleegd. Als je bijvoorbeeld wordt aangehouden kun je zien dat je persoonlijke gegevens gezien zijn door de politie.” Adank geeft aan te willen kijken hoe die transparantie ook in Breda en de rest van de regio doorgevoerd kan worden in de systemen die nu aangeschaft worden. “We hebben heel veel lessen geleerd wat betreft de implementatie. Voor de regio kunnen dat hele interessante dingen zijn.”

In Polen is er gesproken over klimaatadaptatie binnen stedelijke omgevingen. “Wroclaw is een zusterstad, dus daar gaan we vaker per jaar heen. Dat is goed voor het onderhouden van deze relatie. Over bijvoorbeeld cultuur en water hebben we allemaal afspraken. Maar ook voor het bevestigen van de handelsroutes tussen Moerdijk en Polen is dit bezoek belangrijk. Plus het is goed voor het netwerk”, besluit de wethouder.

Mura Kuijpers


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief