Het tellen van de stemmen.
Het tellen van de stemmen. (Foto: Amber Kuijs)

Breda gaat stemmen experimenteel centraal tellen

  Politiek

BREDA - Breda gaat de stemmen na afloop van de aanstaande provinciale statenverkiezingen centraal tellen. Breda heeft zich aangemeld voor een experiment dat dit tellen daags na de verkiezingen mogelijk maakt. Het gaat dan om het tellen van de voorkeurstemmen. Het tellen van de stemmen per lijst gebeurt wel op de avond zelf, zodat een voorlopige uitslag wel meteen beschikbaar is.


Deelname aan het experiment geldt voor de gecombineerde verkiezingen voor de leden van provinciale staten en de leden van het algemeen bestuur van het waterschap op 20 maart 2019 en bij de verkiezingen van de Nederlandse leden van het europees parlement op 23 mei 2019.

Een eerder experiment van deze manier van tellen bij andere gemeenten is volgens de gemeente Breda positief verlopen. Bij het centraal tellen worden op de dag van de verkiezingen op de stembureaus alleen de aantal uitgebrachte stemmen per lijst geteld zodat er nog steeds een voorlopige uitslag op de verkiezingsavond is. Daarna worden de stukken overgebracht naar een centrale locatie waar de dag na de verkiezingen de stemmen per kandidaat worden geteld.

“Door de telling met uitgeruste krachten in een daarvoor speciaal ingerichte locatie plaats te laten vinden zal de kwaliteit van de telling hoger zijn en is er de mogelijkheid voor correcties”, stelt het college in een voorstel aan de raad. De deelname aan het experiment moet op die manier leiden tot een nauwkeuriger resultaat van de tellingen en minder kans op hertellingen. “Het telproces is efficie¨nter, betrouwbaarder, transparanter en dus beter controleerbaar”, aldus het voorstel om deel te nemen aan het experiment. “Een stemopneming met uitgeruste krachten en in een rustige sfeer (zonder tijdsdruk) geeft een nauwkeuriger resultaat. Ook kunnen eventuele (tel)fouten van stembureaus worden gecorrigeerd. Dat verkleint het risico op een hertelling.”

Belangrijk argument om deel te nemen is dat een aantal stemlokalen eigenlijk niet geschikt is om het telproces goed uit te voeren. “En zeker niet bij een gecombineerde verkiezing zoals die in maart plaatsvindt.”

De andere manier van tellen kost de gemeente €7500 per verkiezingen meer dan normaal.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief