Breda zou ook direct met Duitsland verbonden moeten worden.
Breda zou ook direct met Duitsland verbonden moeten worden. Foto: Addo Sprangers

‘Directe trein naar Düsseldorf ook vanuit Breda’

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - Breda moet zich inspannen om een een directe treinverbinding met Düsseldorf te realiseren. Dat vindt GroenLinks-raadslid Hilrieke Nauta.

Nauta stelt het college deze week schriftelijke vragen naar aanleiding van het nieuws dat er een directe treinverbinding tussen Eindhoven en Du¨sseldorf wordt gerealiseerd in 2025. “Dat is heel mooi voor het oosten van Brabant. Maar Breda, het westen van Brabant en de westelijke Randstad lijken deze trein voorlopig te zullen missen”, schrijft Nauta.

“Een overstap in Eindhoven betekent wachttijd, gedoe en onzekerheid. Met zijn directe verbinding naar Antwerpen en Brussel en de IC direct naar Rotterdam en Amsterdam leent juist Breda zich uitstekend als station voor deze nieuwe verbinding naar Duitsland”, met het raadslid.

Op die manier is de trein een aantrekkelijker keuze voor reizigers, aldus Nauta in de brief aan het college. Zo’n verbinding verbetert de bereikbaarheid van Breda duurzaam, ‘en zet Breda nog steviger op de kaart als aantrekkelijke plek om je als bewoner of bedrijf te vestigen.’

Volgens haar past het streven naar deze directe verbinding in het coalitieakkoord Lef en Liefde. Ze citeert: “Ons doel is om in 2030 vanuit Londen, Parijs, Berlijn of Kopenhagen in drie kwartier in Breda te staan.”

Nauta wil weten wat Breda heeft gedaan om deze rechtstreekse verbinding óók naar Breda Centraal te halen en waar een Bredase lobby tot dusver op gestruikeld is, ‘ondanks de nauwe contacten op diverse overheidsniveaus?’

Het raadslid wil weten of er nog kans is om station Breda onderdeel uit te laten maken van de verbinding naar Duitsland, zo´nder overstap in Eindhoven en wat Breda daar aan gaat doen.