Molenstraat fietsparkeerders 2016
Molenstraat fietsparkeerders 2016 (Foto: Guido van der Kroef/iizzoo)

'Waar blijft onderzoek slimme toegangsregeling binnenstad?'

  Politiek

BREDA - Waar blijft het onderzoek naar een slimme toegangsregeling tot de Bredase binnenstad? Dat vraagt GroenLinks aan het college van burgemeester en wethouders. Aanleiding is de vraag van de Nieuwe Veste om de Molenstraat autoluw te maken.


In schriftelijke vragen aan het college wijst fractievoorzitter Peter Bakker op de al jaren durende discussie rond de Molenstraat. Verschillende malen pleitten belanghebbenden al voor een toegangsregeling op basis van nummerbord. Op die manier zouden bezorgers en andere autobestuurders die de Molenstraat en St Annastraat gebruiken geweerd moeten worden.

Bakker wijst het college erop dat  9 november het college in een motie is verzocht onderzoeken te doen naar het mogelijk regelen van toegang tot de binnenstad door middel van kentekentoegang. De gemeenteraad zou vo´o´r maart 2018 geïnformeerd moeten zijn over dit onderzoek. In maart herhaalde GroenLinks deze vragen.

"In uw beantwoording gaf u aan dat kentekenregistratie een mogelijke en wellicht voor de hand liggende oplossing is. Begin van het tweede kwartaal 2017 zou de raad een bespreeknotitie voorgelegd worden over Smart City."

Die resultaten heeft Bakker echter nog niet gezien. Daarom stelt hij opnieuw deze vragen. Daarnaast wil hij weten hoe het aantal verkeersbewegingen in de straat zich heeft ontwikkeld de afgelopen tien jaar. Ook vraagt hij zich af wat de beletselen zijn om de Molenstraat en andere straten zodanig in te richten. "Zodat de voetganger zich hier ongehinderd kan verplaatsen en op zijn gemak voelt, en de automobilist zich slechts te gast, in plaats van andersom?"

Het college nam afgelopen jaren wel enige maatregelen om de verkeersoverlast te beperken, maar nog zonder veel succes. Zo kwamen er paaltjes tegen tijdelijke parkeerders in de Molenstraat en kwam er een kiss&ride-plaats aan het Kloosterplein voor ouders van muziekleerlingen van de Nieuwe Veste.

Een voorstel om de ingang van de Nieuwe Veste naar de Oude Vest te verplaatsen, haalde het niet. De verbouwing zou teveel kosten. Volgens criticasters zou verplaatsing van de ingang veel verkeer in de straat kunnen schelen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief