Wethouder Greetje Bos vervangt symbolisch een van de armaturen.
Wethouder Greetje Bos vervangt symbolisch een van de armaturen. (Foto: Gemeente Breda)

8400 energieslurpende straatlantaarns vervangen door LED

  Politiek

BREDA - Breda gaat de komende twee jaar zo’n 8400 armaturen van de straatverlichting versneld vervangen voor LED-varianten. Deze 8400 lampen zijn grootverbruikers in stroom.


De lampen verbruiken meer dan 50 Watt per stuk en staan voornamelijk langs de ontsluitingswegen, op bedrijventerreinen en in het buitengebied. De nieuwe toe te passen LED-armaturen kunnen afhankelijk van het oorspronkelijke vermogen een energiebesparing realiseren van 50% ten opzichte van de huidig armaturen.


Energieverbruik
“De verwachting is dat met het verduurzamen van deze 8400 armaturen maar liefst 23% energie bespaard wordt ten opzichte van het totale energieverbruik van de openbare verlichting tot nu toe”, aldus wethouder Greetje Bos, donderdagmiddag. Bos verving symbolisch een oude lamp door een LED-variant bij bedrijventerrein Hoogeind.

or de vervanging bespaart Breda zo’n 1.800.000 kWh per jaar, gelijk aan het jaarverbruik van zo’n 515 huishoudens. Naast duurzamer worden de nieuwe armaturen ook toekomstproof door de smart-lightning technologie. “Hierdoor worden de lampen op afstand aanstuurbaar en zijn ze uit te lezen, waardoor er meer energiebespaarkansen ontstaan”, aldus de gemeente.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief