Logo bredavandaag.nl
Dijkhoff met de prijs.
Dijkhoff met de prijs. (Foto: screenshot EenVandaag)

Dijkhoff Politicus van het Jaar: ‘Award tussen vaasje en sanseveria’

  Politiek

BREDA - Bredanaar Klaas Dijkhoff is door het EenVandaag Opiniepanel verkozen tot Politicus van het Jaar. Dijkhoff bleef Geert Wilders en Jesse Klaver voor.


In de uitzending waarin de prijs bekend werd gemaakt, reageerde Dijkhoff op zijn inmiddels bekende droge manier op de verkiezing. Van tevoren had hij nog niet nagedacht over een plekje voor de prijs - ‘dat zou wel arrogant zijn’ - maar inmiddels had hij wel een idee. “Tussen het vaasje en de sanseveria”, grapte de VVD’er, verwijzend naar het verhaal dat premier Mark Rutte maandag de wereld in stuurde én naar de uit de typisch Bredase carnavalskraker bekende plant.

Dijkhoff wordt door de leden van het panel gewaardeerd voor de manier waarop hij zijn ideeën verkondigt. Volgens panelleden vertelt de fractievoorzitter van de VVD ‘helder', 'to-the-point' en 'verfrissend' wat er speelt in het land.

Dat zijn proefballonnen niet altijd door collega’s met enthousiasme ontvangen worden, deert de panelleden minder. Dijkhoff zegt zelf de term proefballon te hebben omarmd. “Je zegt eerst wat je vindt en waarom je dat vindt en gaat dan kijken of je een meerderheid kunt krijgen om dat te bereiken”, gaf hij zijn werkwijze aan.

Hoe kijkt hij tegen de waardering van de panelleden aan, werd hem gevraagd tijdens de uitreiking van prijs. “Het motiveert om het dan ook voor elkaar te krijgen. Anders hebben we alleen maar een paar jaar lang hetzelfde gevonden.”

Dat niet alles meteen in beleid kan worden omgezet, ziet hij niet als een probleem. “Andere ideeën hebben wat meer tijd nodig, of hebben aanscherping nodig of samenwerking met anderen. Dat is waar je het voor doet, dat je ideeën kunt omzetten in dingen waar mensen echt iets aan hebben.”

De Bredase politicus was duidelijk in zijn ambitie. Hij gaf aan niet klaar te zijn om Mark Rutte op te volgen. “ik ben vooral klaar in een paar weken even geen politiek en mijn gezin en dan gaan we fris verder met onze ideeën.”

Panelleden van EenVandaag mochten het afgelopen jaar elke maand stemmen. Per maand stemden gemiddeld ongeveer 25.000 leden van het panel.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief