Foto: CreativeCommons

Boa’s in de toekomst bewapend in Breda

  Politiek

BREDA - Boa’s moeten in Breda voortaan beschikken over extra geweldsmiddelen. Een wapenstok wordt volgens het college van B&W als wenselijk gezien. Zij sluit zich hiermee aan bij de lobby die gevoerd wordt vanuit de G40.


Dat blijkt uit een brief van burgemeester Depla. De lobby vanuit de G40, een netwerk van 40 (middel)grote steden in Nederland, 'is in eerste instantie gericht op het feit dat de beslissing niet bij het Openbaar Ministerie moet liggen, maar bij de lokale driehoek. De lobby gaat ook over welke bevoegdheden toegekend moeten worden'.

Afgelopen zomer drong het college nog aan bij het OM op een snelle besluitvorming en inzet van extra geweldsmiddelen, naar aanleiding van incidenten rondom de Galderse Meren. Het antwoord dat zij destijds kregen was nee, tenzij.

In juni liet het college daarnaast ook al weten dat zij de boa’s wilden uitrusten met een wapenstok als verdedigingsmiddel, na vragen van de VVD Breda. Terughoudend gaven zij toen aan te zijn met het inzetten van pepperspray. Het argument daarvoor ligt bij de effecten van die wapens en de medische behandelingen die hiermee gepaard kunnen gaan.

Mura Kuijpers


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief