Nieuwjaarsreceptie 2019 in de Grote Kerk
Nieuwjaarsreceptie 2019 in de Grote Kerk (Foto: Wijnand Nijs)
fotoalbum

'Om aantrekkelijk te blijven, moet Breda veranderen'

  Politiek

BREDA - Breda moet ambitieus zijn en blijven veranderen, grenzen verleggen.  "Durf los te komen van de oude vertrouwde gedachten, paden en werkwijzen", stelde burgemeester Paul Depla tijdens zijn de nieuwjaarsbijeenkomst in de Grote Kerk.


Depla trok de vergelijking met voetbal en daagde de stad uit vaker voor een splijtende dieptepass te gaan dan voor een risicoloos balletje breed. "We komen alleen vooruit als we ons niet gevangen houden in hetgeen we al jaren kennen, doen en vinden."

Meer van hetzelfde?
In de Grote Kerk waren zaterdagmiddag enkele honderden Bredanaars aanwezig bij de openbare receptie waar raadsleden en wethouders de hapjes rond brachten en de bezoekers verwelkomden. Depla pleitte nadrukkelijk voor verandering om als stad aantrekkelijk te blijven. "Meer van hetzelfde is zelden een garantie voor succes in de toekomst. Waar het gaat over de ambities van onze stad zouden we daarom vaker lef moeten tonen om dingen anders te gaan doen dan we altijd gewend zijn."

Daarbij wees hij ook naar de rol van de bestuurders, die daarbij moeten blijven staan voor hun idealen en toekomstbeeld. "Ook bij de eerste tegenslag. Bij de eerste scepsis of kritiek die ongetwijfeld zal ontstaan, omdat de oplossing afwijkt van het vertrouwde. Of bij de eerste lastige vraag van de media."

Ambitie
Als voorbeeld haalde hij het doel van 6000 te bouwen woningen in deze collegeperiode aan. Een ambitieus doel gaf hij aan, dat onderstreept werd door onderzoek van BN DeStem, waaruit bleek dat bij de huidige plannen 5000 het maximale is. "Het was voor mij een bewijs dat we op dit gebied op de goede weg zijn. Want hoe ambitieus ben je als je zeker weet dat je je doelstelling zult realiseren? Hoe grensverleggend is een ambitie als deze vast en zeker uit zal komen?"

Hij maakte de vergelijking met het voetbal, waarin een tikkie breed in de opbouw minder risicovol is dan een dieptepass. Bij het laatste is de kans om te scoren, wel beduidende groter, betoogde Depla. "Als we als stad echt vooruit willen, als we echt onze grenzen willen verleggen, hebben we meer aan tien risicovolle openingen dan het zoveelste tikkie breed. En ja, dan weet je niet zeker of de bal uiteindelijk aankomt."

Spannende stad
Volgens Depla staat Breda bij verschillende projecten voor de keuze van een balletje breed of een dieptepass, zoals bij het doortrekken van de Mark, de Teruggave, het Havenkwartier en het Corbion-terrein. Wordt het daar het tikkie breed? "Of durven we te gaan voor de splijtende dieptepass waardoor we ook in de toekomst nog die spannende, aantrekkelijke stad zijn?"

Hij moedigde aan daarbij ook te kijken naar wat er goed gaat bij de 'buren'. "Wat kunnen we leren van de economische voorspoed van Brainport? Wat kunnen we leren van Jeronimus Bosch-jaar? Wat kunnen we leren van een geweldige LocHal in Tilburg?"

Tijdens de bijeenkomst in de Grote Kerk blikte Depla ook vooruit op de viering van 75 jaar vrijheid in Breda. Daarbij wees hij op de noodzaak om grenzen te slechten en om verbindingen te maken tussen de verschillende bewoners, zodat er meer lotsverbondenheid en saamhorigheid ontstaat. Want, zo stelde hij, lotsverbondenheid is de beste garantie voor vrede en vrijheid. "Laat dat ons inspireren. Niet alleen om steeds weer internationale grenzen te slechten. Maar vooral door de vaak onzichtbare grenzen in onze eigen samenleving te overbruggen. Zodat ook in onze stad de lotsverbondenheid en saamhorigheid blijft bestaan."

Lef
Dat vraagt lef, aldus de burgemeester. "Durf los te komen van de oude vertrouwde gedachten, paden en werkwijzen. We komen alleen vooruit als we ons niet gevangen houden in hetgeen we al jaren kennen, doen en vinden. Iedereen weet toch dat we alleen vooruit komen als we onze bestaande posities durven te verlaten."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief