Een tijdelijke camera in de Middellaan.
Een tijdelijke camera in de Middellaan.

Op acht plaatsen camera’s in Bredase woonwijken in 2018: dit is waarom

  Politiek

BREDA – In de woonwijken in Breda zijn vorig jaar meer en langer camera's ingezet ten opzichte van 2017. In verschillende wijken in de stad hebben in 2018 drie maanden lang camera's gehangen. Dit naar aanleiding van ernstige geweldsdelicten die zich daar hadden afgespeeld.


Dat schrijft burgemeester Paul Depla in een brief aan de gemeenteraad. In de algemene plaatselijke verordening is afgesproken dat de burgemeester de gemeenteraad regelmatig moet informeren over cameratoezicht in de woonwijken. Die plicht geldt niet voor camera's in uitgaans- en winkelcentra of op bedrijventerreinen. In Breda gaat het om de Ahornstraat en Hagehof waar in 2018 woningen werden beschoten, de Kesterenlaan waar een kapperszaak is beschoten en de Jan David Zocherstraat waar een poging tot liquidatie is geweest. In deze straten is er drie maanden lang cameratoezicht geweest.

Regels
De regels zijn dat er in woongebieden alleen camera's mogen worden ingezet als er een risico is op verstoring van de openbare orde waarbij andere maatregelen niet doorslaggevend zijn. Omwonenden moeten daar over worden geïnformeerd. Dit gebeurt meestal doormiddel van een brief, via de wijkraad of zonder brief en dan in overleg met de bewoners.

Overzicht
Depla stuurde een overzicht naar de raad en daarin is te zien waar in 2017 en 2018 camera's hebben gehangen. In 2017 is er vijf keer sprake geweest van cameratoezicht, met een gemiddelde duur van een maand. In de Donkvaart was in 2017 het langste cameratoezicht. Daar hingen de camera's twee maanden, vanwege ernstige overlast door druggebruikers op het parkeerterrein.

Onrust en geweld
In 2018 is er buiten de vier eerdere genoemde plekken nog op vier andere plekken cameratoezicht geweest. In de Parade was een incident met een vuurwapen de aanleiding om daar zes weken camera's te plaatsen. In de Nobelstraat was sprake van ernstige jongerenoverlast met geweld en onrust in de buurt. Daar heeft waardoor een kleine drie weken een camera gehangen. Als laatste twee plekken zijn er rond de jaarwisseling twee weken lang camera's gebruikt aan de Groenendijk en de Wensel Coberghlaan. De camera inzet hier was preventief om herhaling van ernstige overlast te voorkomen, aldus de burgemeester. Volgens de regels zit er geen maximum aan de duur van de inzet van het cameratoezicht. Het wordt gedaan voor de tijd die noodzakelijk geacht wordt.

Gemiddeld bleef in 2018 bij deze acht plekken twee maanden cameratoezicht hangen. De reden hiervoor is dat er in 2018 meer zware incidenten zijn geweest, waarin ook vuurwapens een rol hebben gespeeld.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief