De Hond: 'Vertrouwen kiezers in Bredanaar Klaas Dijkhoff neemt af'

  Politiek

BREDA – Opiniepeiler Maurice de Hond maakte afgelopen zondag bekend dat de Bredase politicus Klaas Dijkhoff (VVD) niet meer het meeste vertrouwen heeft van de fractievoorzitters in de Tweede Kamer. In de maanden van oktober 2017, april 2018 en september 2018 was hij nog de nummer één op basis van de mate van vertrouwen in de fractievoorzitters, maar hij is inmiddels gezakt naar de zevende plek.


In december werd Dijkhoff door het EenVandaag Opiniepanel  nog verkozen tot Politicus van het Jaar. Hij bleef toen Geert Wilders en Jesse Klaver voor. Reden voor deze daling lijken de woorden van Dijkhoff van in De Telegraaf te zijn. Hij maakte daarin duidelijk het concept-klimaatakkoord niet zomaar over te nemen en hij gaf aan een kabinetscrisis over het onderwerp zelfs niet uit te sluiten.

De oppositie zei toen dat ze de woorden van de VVD-fractievoorzitter vooral in het kader van de komende provinciale verkiezingen zien. Volgens De Hond is de kans dat groot dat de coalitie bij de aankomende Eerste Kamerverkiezingen fors verliest. De peiling wijst ook uit dat als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden, de coalitie ruim een derde van hun kiezers kwijt zou kunnen raken.

Dijkhoff heeft de koppositie overgegeven aan SP-partijleider Lilian Marijnissen uit Oss. De nummer twee is CU-voorman Gert-Jan Segers. In september stonden deze twee nog op de tweede en derde plaats. De top-3 wordt afgesloten door PvdA-leider Lodewijk Asscher. In september was hij nog de nummer zeven. De nummer laatst is Tunahan Kuzu van DENK. De volledige lijst is hier terug te vinden.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief