Foto: Flickr.com/fotoburo_fps

Gemeente houdt rekening met scootmobielen: fietspaden worden breder

  Politiek

BREDA – Doordat de fietspaden steeds drukker worden, heeft de gemeente Breda aangegeven dat nieuwe fietspaden in Breda hierop worden aangepast. In een brief aan de 50Plus-fractie schrijft het college dat er ook rekening gaat worden gehouden met nieuwe vervoersmiddelen, zoals bijvoorbeeld steps en andere soorten van elektrische vervoersmiddelen.


Uit CBS-cijfers blijkt dat mensen die met scootmobielen rondrijden steeds vaker verongelukken. Volgens het CBS is dat aantal verspreid over Nederland tussen 2010 en 2015 gestegen van 19 naar 41 ongelukken. In 2016 en 2017 samen zijn er 63 verkeersdoden geteld onder de gebruikers van scootmobielen.  

Reden voor Burgerraadslid Lorenzo van der Weiden van 50Plus om zich daar zorgen over te maken. Van der Weiden stelde vragen aan het college, omdat hij wilde weten welke maatregelen Breda hier tegen neemt om het aantal ongevallen in de gemeente te voorkomen. Het stadsbestuur laat weten dat de nieuwe ontwerpen voor fietspaden voortaan ook worden afgestemd op het gebruik van scootmobielen. "Daarin wordt bijvoorbeeld gekeken of er voldoende ruimte is tussen obstakels voor scootmobielen."

Het college geeft daarnaast aan dat het besef ontstaat dat de huidige afmetingen  rondom fietspaden niet meer van deze tijd zijn. "De fietspaden worden drukker en er komen meer vormen van vervoer deze paden gebruikt maakt. Ook in Breda zal de de vormgeving van de nieuwe fietspaden, daar waar mogelijk, op afgestemd worden."

Van der Weiden vraagt zich af of het college de oversteekvoorzieningen in de stad wil vergroten om scootmobielongevallen te voorkomen. Het college heeft daar op dit moment geen bezwaar tegen. "Per situatie wordt bekeken wat wenselijk en mogelijk is. Het vergroten of verbreden van oversteken is hiervoor een mogelijke optie.''FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief