Foto: Tom van der Put/SQ Vision

Provincie blijft grondeigenaren gedumpt drugsafval compenseren

  Politiek

BREDA - De provincie Noord-Brabant heeft besloten dat het grondeigenaren voorlopig blijft compenseren als ze de dupe worden van gedumpt drugsafval. Ook de provincies Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland en Drenthe gaan dit doen.


Van 2015 tot 2017 werden de opruimkosten op basis van een landelijke subsidieregeling betaald. Ongeveer de helft van deze kosten is aan grondeigenaren die werden geconfronteerd met de dump van drugsafval toegekend. Grondeigenaren die in 2017 te maken kregen met drugsdumping konden tot afgelopen juli nog een vergoeding aanvragen. Wie na dat jaar drugsafval op hun terrein vond, had pech.

De provincies gingen met het Rijk in gesprek voor een oplossing, maar dat heeft tot nu toe nog niks opgeleverd. Daarom heeft de provincie Noord-Brabant besloten om grondeigenaren voorlopig te blijven compenseren. De opruimkosten worden betaald met geld dat is overgebleven vanuit de eerdere regeling. De provincie Noord-Brabant heeft bijna een half miljoen euro over om grondeigenaren bij te staan bij de opruimkosten van drugsafval. Vooral in de provincie Noord-Brabant is het illegaal storten van drugsafval een probleem. Ongeveer de helft van alle gevallen is in Noord-Brabant.

FOTOSERIES