Boaz Adank (VVD), Caspar Rutten en Tom Berendsen (CDA).
Boaz Adank (VVD), Caspar Rutten en Tom Berendsen (CDA). (Foto: Gemeente Breda)

Drie Bredanaars in de race voor Europese Parlement

  Politiek

BREDA - Breda levert drie kandidaten voor een plek in het Europese Parlement. Dit zijn Boaz Adank (VVD), Caspar Rutten en Tom Berendsen (CDA). De Europese Parlementsverkiezingen van dit jaar zijn op 23 mei 2019. Er zijn voor Nederland 29 zetels verkiesbaar, drie meer dan bij de Europese Parlementsverkiezingen van 2014.


Aan de Europese Parlementsverkiezingen doen dit jaar vijftien verschillende politieke partijen mee. Boaz Adank is in Breda wethouder Economie, Werk en Bereikbaarheid. Daarnaast is hij ook de eerste locoburgemeester. Op de lijst voor de Europese Parlementsverkiezingen staat hij op de zestiende plek bij de VVD. Adank is daarmee een van de lijstduwers van de VVD.

Bij het CDA staat Tom Berendsen, voorzitter van de Bredase CDA-afdeling op de vierde plaats van de kandidatenlijst van het CDA. Berendsen voelt zich zeer vereerd met deze mooie positie op de lijst en het vertrouwen dat hij daarmee krijgt. "Voor mij begint het nu pas, want het gaat op voorkeursstemmen beslist worden. Het is een geweldige kans voor West-Brabant om straks een directe lijn met Brussel te hebben. Een lijn die belangrijk is voor bescherming, banen en bereikbaarheid van de regio."  Op de kandidatenlijst van het CDA staat nog een Bredanaar. De nummer dertien van de lijst is het Bredase raadslid Caspar Rutten. Ook Rutten is net als Adank bij de VVD slechts een lijstduwer voor het CDA.

Het Europees Parlement is een onderdeel van de Europese Unie. Het Europees Parlement wordt direct door de burgers gekozen. Het parlement bestaat in totaal uit 751 leden en werkt samen met de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie. De leden van het Europees Parlement worden elke vijf jaar direct gekozen via algemeen kiesrecht.

Aan de verkiezingen op 23 mei 2019 doen D66, CDA, PVV, VVD, SP, PvdA, ChristenUnie/SGP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus, Denk, Diem25, Forum voor Democratie, de Piratenpartij en Volt Nederland mee.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief