Het voormalige politiebureau aan de Vlaanderenstraat.
Het voormalige politiebureau aan de Vlaanderenstraat. (Foto: Wijnand Nijs)

SP: 'Betrek omwonenden bij bouw moskee'

  Politiek

BREDA - De procedure rondom de nieuwbouw van een moskee in de Wisselaar leidt volgens de SP Breda tot spanningen in deze toch al kwetsbare buurt. Een enquête die SP Breda afgelopen week hield en waarop 164 reacties binnenkwamen ondersteunt dit volgens de socialisten.


Ruim tachtig procent van de ondervraagden geeft aan blij te zijn dat de bouw van de moskee is stilgelegd. 72,1 procent geeft aan ‘helemaal eens’ te zijn en 8,5 is het er ‘mee eens’. Bij een andere vraag in de enquête wordt gevraagd of de buurtbewoners vinden dat het overleg  tussen het moskeebestuur, Gemeente Breda en omwonenden is goed gegaan. Bij deze vraag geeft ook tachtig procent aan dat dit niet goed is gegaan. Slechts een op de tien omwonenden geeft aan dat hun bezwaren serieus zijn genomen.

Bas Maes geeft aan dat in tegenstelling tot wat er in BN/DeStem staat, zij niet roepen om de bouw van de moskee af te blazen. “Maar wel om het proces zorgvuldig aan te gaan en de zorgen van omwonenden serieus te nemen. De uitkomst van deze discussie staat bij voorbaat dus niet vast.”  Het resultaat van deze enquête geeft aan dat er geen draagvlak is in de buurt. Bijna driekwart van de omwonende wil dat er helemaal geen nieuwbouw komt.

Een van de respondenten geeft aan dat zij als moslims willen dat de moskee blijft. “En we vragen ons met respect te behandelen voor het accepteren van ons geloof, zoals het van belang is om ieders geloof te respecteren.” Andere respondenten steekt het vooral dat men vanaf het begin niet eerlijk is geweest.  “Voorjaar 2018 nog zou het voormalig politiebureau een multifunctionele bestemming zou krijgen met daarin een gebedsruimte. Terug van mijn vakantie zag ik een bouwbord staan met een tekening van een moskee, midden in het groen.”

SP Breda wil het onderwerp zo snel mogelijk weer op de agenda van de Bredase gemeenteraad zetten. Het moskeebestuur en de Gemeente Breda lijken het  bouwplan in ongewijzigde vorm, toch door te willen zetten. “Nu al maken zowel voor- als tegenstanders van de moskee zich zorgen over de oplopende spanningen in de buurt”, zegt SP-fractievoorzitter Bas Maes. “Opnieuw een een-tweetje tussen moskeebestuur en gemeente waarbij de buurt buitenspel staat, lijkt ons zeer onverstandig.”

Er zijn mensen die willen onder geen enkele omstandigheid een moskee. Maar uit de enquête blijkt ook dat bijna driekwart van de omwonenden bij het proces betrokken wil worden. Maes: “Betrek omwonenden en neem hun zorgen serieus. Ik ben ervan overtuigd dat als gemeente en moskeebestuur open staan voor de bezwaren uit de buurt, er tot een compromis gekomen kan worden. Bijvoorbeeld een moskee, maar dan binnen de contouren van het bestaande politiebureau.”

Dat geeft ook een van de respondenten aan. “Al met al vind ik dat er best een moskee mag komen, maar niet groter dan het perceel waarop het oude politiegebouw stond. Willen ze groter bouwen dan moeten ze op zoek gaan naar een ander plek. Kijk bijvoorbeeld een naar een industrieterrein. Dan heeft een woonwijk er geen overlast van.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief