Foto: Perry Roovers / SQ Vision

'Breda Asbestvrij leidt tot meer sanering asbestdaken'

  Politiek

BREDA - De actie Breda Asbestvrij 2018 heeft geleid tot de directe sanering van 347 asbestdaken in Breda. Dat schrijft Wethouder Daan Quaars in een brief aan de gemeenteraad. Het totaal aantal asbestsloopmeldingen dat buiten de actie om is ingediend was in 2018 hoger dan de twee voorgaande jaren. “Een prachtig resultaat!”


Het doel van Breda Asbestvrij is om zoveel mogelijk asbestdaken te saneren. De gemeente wil vanwege het verbod op asbestdaken per 31 december 2024 per jaar minimaal 10% van de Bredase asbestdaken saneren. “De aanpak van Breda Asbestvrij bleek vooruitstrevend en is in diverse media geprezen. Veel gemeenten vroegen ons informatie over de actie en willen eenzelfde actie organiseren.” Dat maakt Breda volgens Quaars koploper en een voorbeeld als het gaat om de de aanpak van asbestdaken.

Deelnemers
In de eerste maand van 2018 kregen 4.172 eigenaren van asbestverdachte daken een brief met uitleg over het asbestdakenverbod, een luchtfoto en scanrapport van hun dak. “Daarbij werden verschillende opties om asbestdaken te saneren toegelicht, waaronder collectieve sanering Breda Asbestvrij.” Uiteindelijk schreven ruim veertienhonderd dakeigenaren zich in voor deelname aan Breda Asbestvrij 2018. 

Verbeterpunten
Er zijn volgens Quaars ook nog een aantal verbeterpunten. Deze liggen volgens hem op het vlak van communicatie in de uitvoeringsfase. “Tussen de eerste offerte en daadwerkelijke sanering zat soms een lange periode waarin de saneerder niet of nauwelijks communiceerde met deelnemers. Dit leidde tot vragen. Ook waren er meldingen over de uitvoering van de saneringen zelf, omdat men zich zorgen maakte over de gezondheidsrisico’s van het werken met asbest.” Tot slot noemden deelnemers de financiering van de sanering als struikelblok. “Hoewel de prijs van een sanering binnen het collectief vaak honderden euro’s lager was dan normaal, blijven het aanzienlijke bedragen”, aldus de wethouder. Volgens Quaars hebben veel inwoners interesse in een volgende actie. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief