Stembureau.
Stembureau. (Foto: Amber Janssen)

Waarom stemmen voor Provinciale Staten belangrijk is

  Politiek

ACHTERGROND - Sinds woensdagmorgen vroeg zijn in Breda de stembureaus geopend voor de verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschap. Voor de Provinciale Staten van Noord-Brabant hengelen zestien partijen naar de stem van de kiezer. Voor het waterschap Brabantse Delta zijn tien partijen in de race voor een plek in het bestuur.


De verkiezingen voor Provinciale Staten zijn doorgaans de minst-populaire verkiezingen met een lage opkomst. De deelnemers aan het debat komen nauwelijks in de media en bungelen tussen gemeente en de Tweede Kamer, zo lijkt het. Toch is het belang van de Provinciale Staten groot. De provincie gaat over infrastructuur - dus verkeersproblematiek, over bedrijventerreinen, over de toewijzing van bouwquota voor nieuwbouw en over het vergunnen van het Openbaar Vervoer, de buslijnen in de provincie. Onder meer.

Leden van Provinciale Staten hebben een belangrijke stem in de ontwikkeling van de directe omgeving én de toekomst en bereikbaarheid van Breda. Een stem maakt dus wel degelijk wat uit. Dat gaat verder dan de partijstandpunten, maar ook om de intentie om samen te werken met andere partijen. Immers, ook in de provincie is een coalitie-bestuur nodig, met andere woorden: samenwerking. Geen enkele partij haalt een absolute meerderheid, waarmee iedereen water bij de wijn moet doen. Degene op wie je stemt kan het verschil maken, of dat nu links of rechts is. Zaak is wel dat degene op wie je stemt dat verschil in de provincie wil maken.

Dat gaat ook veel verder dan het lijsttrekkersdebat dat dinsdagavond op tv werd gehouden. Dat zijn de nationale kopstukken. Hun verhaal is een landelijk verhaal. Zij staan daar omdat leden van Provinciale Staten later dit jaar stemmen voor de Eerste Kamer, die wetsvoorstellen die de Tweede Kamer heeft aangenomen, ook moet goedkeuren. Pas daarna kan eenwetsvoorstel ook werkelijk een wet worden. 

Vandaag gaat het om wat er in Noord-Brabant gebeurt en welke kant het op moet met milieu, verkeer, bedrijfsterreinen en woningbouw. Daarom is een stem vandaag belangrijk.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief