De raad bespreekt de manier waarop met de tegenprestatie in de bijstand moet worden omgegaan.
De raad bespreekt de manier waarop met de tegenprestatie in de bijstand moet worden omgegaan. (Foto: Wijnand Nijs)

Oppositie: 'Dreigen met korten uitkering moet van tafel'

  Politiek

BREDA - Dreigen met korting op de bijstandsuitkering als iemand geen tegenprestatie levert, moet geschrapt worden uit het voorstel over de tegenprestatie. Dat stellen oppositiepartijen CDA, GroenLinks en SP voorafgaand aan de raadsvergadering van donderdag, waarin het voorstel over de tegenprestatie wordt besproken.


De drie partijen stellen dat er duidelijke afspraken gemaakt moeten worden rondom die tegenprestatie. Het wijzigingsvoorstel waar VVD, D66 en PvdA onlangs mee kwamen is volgens de drie oppositiepartijen niet concreet genoeg. "Om echter willekeur te voorkomen moeten de uitgangspunten glashelder zijn", stelt CDA-raadslid Christine de Moor in een persbericht. "Ook bestaand vrijwilligerswerk en mantelzorg moeten meetellen als tegenprestatie."

De drie partijen geloven niet dat een mogelijke korting op iemands uitkering de gemotiveerde vrijwilligers oplevert, die de organisaties in de stad graag onder hun hoede nemen. Ook zouden degenen die gekort worden onder het bestaansminimum zakken, met alle gevolgen van dien.

Ook zou kinderopvangtoeslag geregeld moeten worden, en zou er naar Rotterdams voorbeeld een adviescommissie moeten komen om te voorkomen dat de tegenprestatie leidt tot het verdringen van regulier werk. Daarnaast zou een onafhankelijke partij moeten beoordelen of en hoeveel uur iemand een tegenprestatie kan leveren, in plaats van dat een ambtenaar dat doet.

De partijen herhalen dat er wat hen betreft geen goede tegenprestatie georganiseerd kan worden zonder dat daar budget voor komt.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief