archiefftoto.
archiefftoto. (Foto Wijnand Nijs)

Breda maakt lening mogelijk voor levensloopgeschikt maken woning

  Politiek

BREDA - Breda wil het mogelijk maken om inwoners tegen een aantrekkelijke lening hun huis levensloopgeschikt te laten maken. De stad roept daartoe de Verzilverlening Breda in het leven.


De Verzilverlening Breda is een hypothecaire lening bij de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVN), gebaseerd op de overwaarde van de woning.

Om voor de lening in aanmerking te komen, mogen leners maximaal tien jaar voor hun pensioengerechtigde leeftijd zitten. Daarnaast mogen ze een maximum jaarinkomen hebben van bruto € 45.000 per huishouden. Het te lenen bedrag is minimaal € 2.500 en maximaal € 30.000.

De Verzilverlening Breda is bedoeld voor het levensbestendig en seniorvriendelijk maken van de eigen woning. "Dit kan bijvoorbeeld door het verwijderen van drempels, het plaatsen van een inloopdouche en elektronische maatregelen om de woning veiliger te maken", aldus de gemeente.

"Met de Verzilverlening kunnen mensen langer veilig en comfortabel in hun eigen woning en omgeving blijven wonen", stelt Daan Quaars, wethouder Wonen. "En ook het aantal particuliere woningen dat levensloopgeschikt is neemt toe.''

De Verzilverlening verschilt van de al bestaande Blijverslening, die als eis heeft dat elke maand rente en aflossing betaald worden. De lening en bijkomende kosten van de Verzilverlening betalen mensen pas aan het einde van de looptijd van de hypotheek.

De raad moet de plannen nog wel goedkeuren. Het onderwerp staat naar verwachting in mei op de agenda van de Bredase gemeenteraad.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief