De situatie zoals die kan worden bij UME.
De situatie zoals die kan worden bij UME. Foto: Youtube Gemeente Breda
video

Zo vaar je straks over de Nieuwe Mark

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - Hoe vaar je straks over de Nieuwe Mark en hoe ervaar je het rondje singels als je als voetganger langs het water dwaalt? Het college heeft het definitieve ontwerp van het doortrekken van de Nieuwe Mark naar de gemeenteraad gestuurd.

De uitvoering van de Nieuwe Mark gaat in twee fases. De eerste fase loopt vanaf de Fellenoordstraat tot en met de Tolbrug bij de Haven (2020-2023). De tweede fase is de aanleg van de Nieuwe Mark in het Seelig Park en het maken van de Fellenoordbrug (2024-2026).

Nu het voorlopig ontwerp van de Nieuwe Mark is vastgesteld mag de gemeenteraad er zijn oordeel over vellen en het vervolgens vrijgeven voor consultatie. Daarmee wordt een volgende stap gezet naar de realisatie van het doortrekken van de rivier in het centrum van Breda.

Ten opzichte van het eerste schetsontwerp kent het voorlopig ontwerp een behoorlijk aantal wijzigingen. Die zijn grotendeels het gevolg van opmerkingen die vanuit de raad en de stad zijn gemaakt op het schetsontwerp.

"Ten eerste is er veel gedaan aan vergroening, zowel op en aan de kademuren als vergroening van 'gevel-tot-gevel' langs de Nieuwe Weg / Markendaalseweg", aldus de gemeente in een persbericht. "Hierbij is extra aandacht uitgegaan naar een zo klimaatadaptief mogelijk ontwerp: bijvoorbeeld het zo optimaal omgaan met regenwater en hoe dat gebruikt wordt om de kadewanden nat te houden om de natuurontwikkeling op de kades te stimuleren."

Daarnaast is het verloop van de rivier veel natuurlijker dan de eerdere hoekiger lijnen van het schetsontwerp. De vloeiende kadelijnen en afgeronde bochten maken het varen in de rivier veel overzichtelijker.

Tenslotte is in het ontwerp veel aandacht uitgegaan naar de beleving van de rivier. Denk hierbij aan het toevoegen van lage kades en daarmee nieuwe wandelroutes, zoals onder andere onder de brug bij de Markendaalseweg.

Bekijk hier de video van de Nieuwe Mark.