Kinderen in protest na verwijderen hekken speelveldje Leistraat

Door: Bregje Kop Politiek

BREDA - Meerdere kinderen uit de wijk Zandberg voerden vrijdagmiddag protest nadat 's ochtends de hekken rondom hun speelveldje aan de Leistraat door de gemeente werden verwijderd. Het weghalen van de hekken maakte veel los in de buurt. "De gemeente had met ons moeten overleggen."

Ongeveer vijf jaar lang was onder andere Ida Kramer bezig om een speelterreintje te realiseren in Zandberg. "Dat is ons uiteindelijk gelukt. Er kwam een speelveldje in de Leistraat." In overleg met de kinderen uit de buurt kreeg het speelterrein een kunstvoetbalveldje. Rondom het veld werden destijds hekken geplaatst, zodat ballen niet alle kanten op konden schieten. Het was voor veel buurtbewoners vrijdagochtend dan ook een vreemde gewaarwording toen alle hekken ineens weg bleken te zijn. "De kinderen zijn allemaal erg teleurgesteld", laat Kramer weten. "Zij kunnen het speelveldje nu niet meer naar behoren gebruiken."

Maar niet iedereen is even te spreken over het speelveldje. Enkele buurtbewoners ervaren overlast en hebben dit neergelegd bij de gemeente. De ballen die steeds tegen de hekken rondom het veldje aankomen, zorgen voor overlast. Ook zou er regelmatig met een ghettoblaster naar muziek worden geluisterd. In reactie hierop heeft de gemeente vrijdagochtend de hekken verwijderd. 

De tuin van Stephan grenst aan het speelveldje. "Tuurlijk hoor je af en toe wat geluid, maar ik heb dit zeker nooit als overlast ervaren", laat de buurtbewoner weten. "De gemeente had gewoon met de buurt moeten overleggen voordat ze de hekken verwijderden. Er waren vast andere oplossingen te verzinnen." Stephan is bang dat het weghalen van de hekken juist voor meer overlast gaat zorgen. "Doordat de hekken weg zijn schieten de ballen nu alle kanten op, ook richting de auto's. Daarbuiten werd er ook geklaagd over het gebruik van een ghettoblaster", vertelt hij. "Deze overlast neem je natuurlijk niet weg met het verwijderen van hekken."

Ook heerste er onvrede onder de kinderen uit Zandberg. Een aantal van hen ging vrijdagmiddag met namaak-hekken op straat. "Hekken terug! Hekken terug!" riepen zij uit protest. Inmiddels is er contact geweest tussen de wijkraad en de gemeente. De wijkraad hoopt dat er alsnog samen met de gemeente gekeken kan worden naar andere oplossingen. 

Afbeelding