Waterdonken.
Waterdonken.

Burgerinitiatief: een woning kopen met korting van de gemeente

  Politiek

BREDA - Hoe maak je een koopwoning bereikbaar en betaalbaar voor starters? Door sociale koopwoningen te realiseren voor mensen met een inkomen tot maximaal 35.000 euro.


Dat is het voorstel van een groep Bredanaars die samen met de politieke beweging Volmondig Ja! hiervoor een burgerinitiatief indiende bij de gemeente. Het voorstel wordt donderdagavond besproken tijdens twee achtereenvolgende sessies van de gemeenteraad.    

Het plan heeft de raad gehaald op grond van de Verordening Buurtrecht 2018 Breda, die maatschappelijk betrokken bewoners, met verstand van zaken, het recht geeft een uitgewerkt burgerinitiatief in te dienen voor de bouw van minstens 200 sociale koopwoningen.

"Het plan is al eerder bedacht door deze initiatiefnemers en in Heerhugowaard ook gerealiseerd", aldus de initiatiefnemers. "Met succes kunnen daar starters op de woningmarkt met een inkomen tot maximaal 35.000 euro een woning kopen. Deze starters zijn daardoor niet alleen meer afhankelijk van de beschikbare sociale huurwoningen."

Met behulp van de gemeente moet het volgens Volmondig Ja! mogelijk zijn om door slim en duurzaam te bouwen om sociale koopwoningen te bouwen voor 75% van de marktwaarde.

De gemeente wordt dan eigenaar van de resterende 25 procent van de 'woning', of beter gezegd, de grond. "De gemeente koopt of stelt grond beschikbaar tegen een maatschappelijke aanvaardbare prijs, geeft deze grond op basis van erfpacht uit, blijft eigenaar van de grond, wijst de koopwoningen toe, draagt zorg voor zorgvuldige taxatie door uitbesteding, geeft een terugkoopgarantie en beheert het bloot eigendom."

De bespreking van het voorstel begint donderdag om 19.45 uur in het Stadhuis.

FOTOSERIES