Lightrail
Lightrail Foto: CreativeCommons

Eind dit jaar duidelijkheid over innovatief OV Breda-Tilburg en Breda-Utrecht

Door: Bregje Kop Politiek

BREDA - Een lightrail tussen Breda en Tilburg? Of die er komt is maar de vraag. Onderzoek naar innovatief vervoer tussen de Brabantse steden wordt gekoppeld aan het onderzoek naar de verbinding tussen Breda en Utrecht.

De Bredase GroenLinks-fractie stelde onlangs vragen over de plannen met een lightrail, zo'n anderhalf jaar nadat burgemeesters Paul Pepla en Peter Noordanus (Tilburg) in september 2017 een overeenkomst tekenden waarin stond dat zij zouden onderzoeken of een lightrail tussen beide steden realistisch is. 

"Wij vinden dat er veel te winnen is door de huidige goede treinverbindingen aan te vullen met een optimale ontsluiting van het omringend gebied", laat het college weten. "Of dat het best kan gebeuren in de vorm van lightrail is voor ons echter nog de vraag." Nadat in september 2017 de overeenkomst tussen beide steden werd gesloten, werd er een onderzoek gestart. "Er is afgesproken aan te sluiten op het initiatief voor het onderzoek naar de haalbaarheid van een innovatief OV-systeem tussen Breda en Utrecht. Dit wordt uitgewerkt in een samenwerking tussen het ministerie van lenW, de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant en de steden Utrecht (U10) en Breda. De eerste resultaten van deze uitkomsten worden verwacht in het najaar van 2019."

Op wat voor manier dit innovatieve OV-systeem ingericht gaat worden is nog onduidelijk. "We kijken ook graag naar innovatieve OV-concepten die voordelen hebben ten opzichte van lightrail oplossingen en ook in andere situaties toepasbaar zouden kunnen zijn." 

Destijds is bij de ontwikkeling van de plannen voor de HOV-route langs het spoor richting Oosterhout bewust gekozen voor een gestrekt tracé. "Mede om een eventuele aanleg van lightrail of andere vormen van geleide systemen in de toekomst niet onmogelijk te maken."