Afbeelding

Na de Bouwschool krijgt Breda nu ook een zorgschool

Door: Hanneke Marcelis Politiek

BREDA - Breda denkt een oplossing te hebben gevonden voor de grote vraag naar personeel in de zorg. In navolging van de succesvolle Bouwschool, moet Breda een zorgschool krijgen. Op die manier kunnen de mensen die in de zorg zouden kunnen en willen werken, maar die niet de juiste papieren hebben, geholpen worden. Een zorgschool slaat die brug, stelt Miriam Haagh (PvdA), wethouder van gezondheid en leren.

Er is maatwerk nodig om de kloof te dichten tussen vacatures in de zorg en de mensen die in de zorg willen werken, maar niet de juiste opleiding hebben gevolgd. Daarom werkt wethouder Miriam Haagh samen met de zorgaanbieders en het onderwijs aan de ontwikkeling van een zorgschool. "We hebben daarin inspiratie opgedaan bij de bouwschool. Dat is een groot succes, waarbij mensen voor wie een reguliere opleiding volgen niet mogelijk is toch al werkend kunnen leren en op die manier een baan kunnen vinden als bijvoorbeeld timmerman of metselaar. Ook is de Bouwschool recent een traject gestart om mensen zonder startkwalificatie op te leiden tot installatietechnicus. Zo krijg je mensen aan het werk en vul je vacatures", legt wethouder Haagh uit. "Maar ook in de zorg bestaan er al voorbeelden van dergelijke samenwerkingen. Zo werkt Surplus met mensen die in de bijstand zitten, maar aan de slag kunnen gaan als huishoudelijke hulp."

Verschillende niveaus
Met de zorgschool willen de gemeente en de zorgaanbieders zich richten op het invullen van alle soorten vacatures in de zorg. Van helpende in de thuiszorg tot verpleegkundige in de ambulance. "Je moet je richten op verschillende niveaus. Dus van certificaten tot volledige opleidingen. Dat brengt uiteraard wel de nodige uitdagingen met zich mee omdat het flexibel onderwijs vereist. Maar de wil om komend jaar concrete vervolgstappen te zetten is er." 

De zorgschool richt zich op een diverse doelgroep. Het gaat niet enkel om het activeren van mensen in de bijstand, maar bijvoorbeeld ook om mensen die willen worden omgeschoold of mensen die er ooit bewust voor hebben gekozen om geen baan te hebben, maar wel bereid zijn om parttime in de zorg te werken. Volgens Haagh zijn er in Breda zo'n duizend vacatures in de zorg.

Geen fysieke school
Het grootste verschil tussen de Bouwschool en de zorgschool zal de locatie zijn. "De Bouwschool is een fysieke school. Zij hebben immers een plek nodig om mensen het vak te leren. Voor de zorgschool is een gebouw mogelijk helemaal niet nodig, omdat je de zorg al doende moet leren. De zorgschool zou dan meer een coördinerend samenwerkingsverband zijn, dan een fysieke locatie."