Afbeelding

Topsport, daklozenopvang en de Mark: op deze drie projecten zet de gemeente vol in

Door: Hanneke Marcelis Politiek

BREDA - Het doortrekken van de Nieuwe Mark, de verbouwing en uitbreiding van dak- en thuislozenopvang en de ontwikkeling van een topsportvoorziening voor regionaal talent. Dat zijn de drie grootstedelijke projecten waar de gemeente Breda de komende periode fors in investeert. Dat blijkt uit de voorjaarsnota 2019, die deze woensdag is gepresenteerd door wethouders en burgemeester.

Dak - en thuislozenopvang
De dak- en thuislozenopvang aan de Slingerweg, ook wel de doorstroomvoorziening genaamd, wordt vernieuwd en uitgebreid. Het huidige pand is verouderd en voldoet niet meer aan de behoefte van de steeds diverser wordende doelgroepen. Bovendien zitten de dertig vaste plekken en tien tijdelijke plekken de afgelopen periode steevast vol. Daarom moet de voorziening worden uitgebreid naar veertig vaste plekken met uitloop tot vijftig plaatsen in totaal. Of er gekozen zal worden voor renovatie van het huidige pand of nieuwbouw, is nog niet bekend. Wel laat wethouder Miriam Haagh weten dat de doorstroomvoorziening in hetzelfde gebied blijft. 

Talentencentrum
Breda krijgt een sportvoorziening voor toptalent uit de regio Zuidwest-Nederland. Die komt te staan aan de Terheijdenseweg en bestaat uit een sporthal en een indoor-atletiekbaan. In het voorjaar van 2022 moeten de deuren openen. Het college vindt het belangrijk om als centrumstad deze voorziening te kunnen bieden aan de regio en wil Bredase talenten zo 'binnenboord' houden.

Nieuwe Mark
De Nieuwe Mark wordt doorgetrokken vanaf het water dat grenst aan sushirestaurant Ume naar de Fellenoordstraat. Het deel tussen Ume en de Tolbrug moet dan ook worden verdiept. De Nieuw Mark moet een boost geven aan de binnenstad en wordt dé verbinding tussen het winkelhart en het nog aan te leggen stadspark Seelig-Zuid. "De Nieuwe Mark is een belangrijke stap in onze ambitie om in 2030 de eerste Europese stad in een park te worden", stelt wethouder Paul de Beer. "Het doortrekken van de Mark is goed voor het water, de dieren en de planten, en verhoogd tegelijkertijd de aantrekkingskracht van het gebied." De Nieuwe Mark zal namelijk ook de 'drager' worden van de ontwikkeling van de Gasthuisvelden.

De Beer is blij dat er witte rook is voor de drie grootstedelijke projecten. Volgens hem is het belangrijk om urgentie te voelen om te ontwikkelen. "Je wil niet alleen een woonstad zijn. We zitten nu in een goede tijd om dingen te ontwikkelen, dus dan moet je die volgende stap ook durven nemen. En dat mogen dan wel echt projecten met smoel zijn, zoals in de jaren negentig ook de ontwikkeling van het Chassépark was."