'Fellenoord en Gasthuisvelden binnen tien jaar zelfvoorzienend' | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Het gebied Gasthuisvelden en de Fellenoord moet in tien jaar energieneutraal zijn.
Het gebied Gasthuisvelden en de Fellenoord moet in tien jaar energieneutraal zijn. (Foto: Amber Janssen)

'Fellenoord en Gasthuisvelden binnen tien jaar zelfvoorzienend'

  Politiek

BREDA - Het te herontwikkelen gebied Gasthuisvelden moet samen met de wijk Fellenoord binnen tien jaar zelfvoorzienend zijn qua energie. Het gebied moet daarnaast CO2-neutraal zijn.


Dat streven heeft het college uitgesproken in de Voorjaarsnota, de opmaat voor de begroting voor 2020. Bewoners worden ergens in het komende half jaar benaderd om mee te denken. "We gaan gesprekken aan met de bewoners, om ze te verleiden", vertelt wethouder Greetje Bos (VVD). Vanuit de gemeente wordt nadrukkelijk ingezet op het sociale aspect van de energietransitie. "De techniek is niet de uitdaging", stelt Bos.

De energieomslag die gemaakt moet worden bestaat volgens het college uit het treffen van voorzieningen voor niet-fossiele energie die nodig is voor elektriciteit, verwarming en afkoeling van de panden in het gebied. "Om dat te bereiken gaan we voor de hele stad onder andere wijkenergieplannen opstellen en initiëren we samenwerking met andere partijen." Warmte en koude zou gerealiseerd kunnen worden door middel van aquathermie, een manier om door middel van water uit de Mark de woningen te koelen of te verwarmen.

Bewoners in de veelal huurhuizen hoeven niet bang te zijn voor stijgende lasten. "Haalbaar en betaalbaar is het uitgangsput", benadrukt de wethouder. "Het moet budgetneutraal zijn."

  


 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief