‘Verbiedt transitievrachtverkeer op zuidelijke rondweg’
‘Verbiedt transitievrachtverkeer op zuidelijke rondweg’ (Foto: Michael Janiec)

Rondweg in de raad: 'Een tunnel!', klinkt het uit het publiek

  Politiek

BREDA - Een uur lang mochten woordvoerders donderdagavond van de omwonenden van de Zuidelijke Rondweg inpraten op de leden van de gemeenteraad. En dat deden vol verve. Wat er verder mee gaat gebeuren? Niks.


In elk geval als het gaat om de uitkomst van deze avond. Want, zo benadrukte de voorzitter van de vergadering Christine de Moor, dit is een burgersessie. "Daarna is het aan de raad om er iets mee te doen." Of niet dus.

Verwarring
Dat zorgde donderdagavond voor enige verwarring bij zowel raad als de vertegenwoordigers van de omwonenden. De omwonenden kwamen tot de burgersessie dankzij een petitie ondertekend door 742 bewoners.

Michiel Nolte (Belangengroep 'Betere Leefbaarheid Omgeving ZRW) en Lawrence van Woensel (Vereniging Voormalige Zuidelijke Rondweg Breda) maakten nog maar eens duidelijk wat er wat hen betreft vooral wel en niet moet gebeuren.

"Pertinent geen twee keer tweebaans", herhaalde Van Woensel. Het belangrijkste bezwaar van de twee en hun achterban. "Wij worden niet gehoord, er is wel een gesprek geweest met de wethouder. Dat is symboolparticipatie, voor de bühne. De wethouder dendert gewoon door."

Daarmee doelden de omwonenden op de verbreding die is gerealiseerd. "De wethouder denkt alleen maar in meer asfalt, terwijl dat een aanzuigende werking heeft", betoogde Van Woensel. Ander kritiekpunt: het toegezegde onderzoek gaat volgens de omwonenden alleen over de doorstroming. "Terwijl er ook de luchtkwaliteit en geluidsoverlast meegenomen zou worden."

"Er is geen urgentie voor leefbaarheid, de urgentie ligt bij economische motieven, doorstroom", betoogde Van Woensel. Hij zag daar politieke motieven: "De coalitie is belangrijker dan leefbaarheid."

Maatregelen
In de opzet van de sessie konden alleen de raadsleden vragen stellen. Wethouder Boaz Adank was wel aanwezig, maar kon het alleen aanhoren. De raadsleden vroegen naar de gang van zaken en alternatieven en oplossingen vanuit de bewoners. Nolte wist die wel: "Dat zijn simpele maatregelen, denk aan een milieuzone, waarmee je vrachtwagens kunt weren tijdens de spits. Daarmee verbeter je de doorstroming." Ook hamerden de twee op permanente snelheidscontroles in plaats van de 'bordkartonnen' controlebusjes.

Iemand uit het publiek wist ook nog wel een oplossing. "Een tunnel", klonk het. Het was een van de momenten waarop de zo'n honderd omwonenden zich bemoeiden met de discussie. Eerder klonk al een klaterend applaus.

De conclusie van de sessie, die in elk geval in eerste instantie geen vervolg krijgt in de raad? "We hebben de raad nog eens laten weten hoe wij erover denken, voordat de resultaten van het onderzoek bekend worden", aldus Van Woensel.   Of zoals hij het eerder tegen de raad zei: "Deze sessie is pas geslaagd als er urgentie is voor onze zorgen, maar dat ook dat de raad ervan doordrongen is dat leefbaarheid een belangrijke zaak is."

 

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief