ecstasy pillen
ecstasy pillen

Burgemeester Depla: 'Testen van uitgaansdrugs op evenementen gaat niet door'

  Politiek

BREDA - Het plan om uitgaansdrugs zoals ecstasy pillen te controleren op evenementen in Breda gaat niet door. Het houden tests op evenementenlocaties is zowel niet uitvoerbaar als niet legaal, heeft burgemeester Depla laten weten aan de gemeenteraad. Om (gevaarlijk) drugsgebruik tegen te gaan op evenementen wordt daarom ingezet op andere methodes, zoals strengere toegangscontroles en voorlichting over de gezondheidsrisico's. 


Het was één van de ideeën die naar voren kwam uit de uitgebreide discussie over het gebruik van uitgaansdrugs op met name dance evenementen in Breda: zorgen dat drugs ter plaatste getest kunnen worden. Want hoewel de burgemeester de Bredase evenementen liever helemaal drugs-vrij ziet, is het een gegeven dat de harddrugs wél gebruikt worden op de evenementen. Dan is het in belang van de volksgezondheid om te zorgen dat de bezoekers van de evenementen in ieder geval geen 'gevaarlijke' drugs gebruiken.

Maar dat plan gaat niet door, heeft burgemeester Depla aan de gemeenteraad laten weten. Allereerst omdat het betrokken Novadic-Kentron heeft laten weten dat het moment van testen op evenementen te laat is. Bezoekers die van plan zijn drugs te gebruiken zouden al tijdens de kaartverkoop moeten worden gewezen op de mogelijkheid om drugs te laten testen. En ten tweede is het voor Novadic-Kentron niet mogelijk om drugs te testen op locatie. Het opiumverlof dat het bedrijf heeft gekregen van de minister waardoor het drugs mag testen geldt alleen op haar locatie aan de korte Raamstraat. "Bovendien geeft Novadic-Kentron aan dat zelfs al zou het mogen de instelling geen mobiel laboratorium heeft en dus ook niet te kunnen testen."

Controles

Aangezien de tests op locatie niet doorgaan, wordt er nu vooral ingezet op preventie in de voorschriften bij de evenementenvergunning. Zo moet de organisator in samenwerking met een verslavingsinstelling zorgen voor actuele voorlichting over de gezondheidsrisico's van harddrugs richting het aanwezige publiek. Ook worden er eisen gesteld aan de toegangscontrole en aan de kwaliteit van de hulpverlening. Zowel beveiligings- als medisch personeel moet instructies hebben gekregen over de meest in omloop zijnde drugs en de gezondheidsrisico's daarvan. 

De nieuwe richtlijnen voor omgaan met uitgaansdrugs evenementen worden binnenkort getest tijdens twee regionale pilots. De pilots zijn gericht op zowel de vergunningverlening aan organisatoren als op een effectieve vorm van toezicht die past bij de capaciteit van de politie. Na de twee pilots wordt een evaluatie uitgevoerd en zal de burgemeester laten weten of het beleid verder wordt uitgerold. 

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief