stadskantoor
stadskantoor

Breda sluit 2018 af met rode cijfers: tegenslagen zorgen voor tekort van 8,4 miljoen

Door: Hanneke Marcelis Politiek

BREDA - De gemeente Breda sluit 2018 af met rode cijfers. De jaarrekening laat een tekort zien van 8,4 miljoen euro. Flinke tegenvallers die zorgden voor dat negatieve saldo waren onder andere de afwaardering van het Rat Verlegh stadion en de schadevergoeding die de gemeente moest betalen aan de Lunet. Toch is er geen reden voor zorgen, stelt wethouder Greetje Bos. De reserves zijn toereikend om de risico's ad te dekken en het weerstandsvermogen van de gemeente blijft sterk.

De gemeente Breda gaf in 2018 zo'n 650 miljoen euro uit. Toch lukte het niet om het jaar af te sluiten met zwarte cijfers. Dat kwam door enkele grote tegenvallers. Zo moest de gemeente van de rechter een schadevergoeding van 5 miljoen euro betalen aan de Lunet. Ook werd het stadion van NAC enkele miljoenen minder waard.

Daarnaast kampt Breda, net als veel andere gemeenten, met tekorten in het sociaal domein. Dat komt onder andere omdat de kosten voor de WMO steeds hoger worden doordat meer mensen hier beroep op doen, terwijl de bijdrage vanuit het Rijk niet mee stijgt. En dat is in tegenstelling tot de incidentele tegenvallers wel een probleem voor de langere termijn. Toch is wethouder Greetje Bos positief. "We zien de uitdagingen om binnen het sociaal domein de inkomsten en de uitgaven goed te beheersen. Hierin slagen we steeds beter. Wel ervaren we dat niet alle budgetten toereikend zijn voor onze opgave en dat zien we nadrukkelijk terug in deze jaarrekening. Het college zet alles op alles om volgende jaren in de zwarte cijfers te komen."

De gemeente benadrukt dat Breda ondanks het miljoenentekort wel enkele grote successen heeft gehad in 2018. Zo biedt de directe snelle treinverbinding tussen Breda, Antwerpen, Mechelen en Brussels Airport een stevig economisch perspectief voor Breda. Ook kwamen er ruim 1000 bedrijven en 2000 banen bij in één jaar tijd, is het oude belastingkantoor weer geopend, opende de rechtbank en is het Rat Verlegh Station dankzij de aanleg van 1944 zonnepanelen energieneutraal.