Foto: Politieteam markdal

VVD woedend over mishandeling hond: 'bestrijd dierenbeulen effectief'

  Politiek

BREDA - De gemeente Breda moeten dierenbeulen harden gaan straffen. Daarvoor pleit de VVD, naar aanleiding van een incident met een hondje afgelopen vrijdag. Het dier zat lange tijd vast op een snikheet balkon en moest door de brandweer en politie worden gered. De eigenaar kon het dier diezelfde dag nog ophalen op het bureau en terug mee naar huis nemen. En dat schiet in het verkeerde keelgat bij VVD'er Daan de Neef.


Politie en brandweer gingen afgelopen vrijdagmiddag, toen het kwik de dertig graden aantikte, samen ter plaatse om een hond te redden. Het dier zat in de zon op een balkon en was aan het piepen en blaffen. De hond had nog wel wat water, maar geen eten meer. Op het balkon lagen meerdere uitwerpselen. De brandweer haalde het dier met een hoogwerker van het balkon af. 

De eigenaar kon diezelfde dag langskomen op het bureau. Hij werd op zijn verantwoordelijkheid gewezen door de politie en kreeg een proces-verbaal. Maar hij mocht het dier wel 'gewoon' weer mee naar huis nemen.  "Wij mogen ivm de wetgeving niet zo maar een huisdier afnemen", laat de politie op Facebook weten. Maar als het aan VVD'er De Neef ligt, komt daar snel verandering in. "Dieren zijn voor de volle honderd procent van mensen afhankelijk. Dierenmishandeling - zoals wat met dit arme hondje aantoonbaar aan de hand is - moet kei- en keihard kunnen worden aangepakt. Het is volstrekt van de zotte dat iemand die zo weinig zorg en liefde voor zijn of haar dier toont, weer de volle verantwoordelijkheid krijgt voor de 'verzorging'. Daar moeten we als samenleving en als gemeente een stokje voor steken", aldus De Neef.

De gemeente liet in het coalitieakkoord al weten dat ze zodra er wettelijke mogelijkheden komen om dierenmishandeling aan te pakken, zoals het houdverbod, dat de gemeente hierbij aansluit. Maar de VVD wil graag in de tussentijd ook al actie zien. De partij heeft daarom vragen gesteld aan het college om te zien wat de gemeente kan doen om dieren uit de handen te houden van dierenbeulen. "Met dieren ga je liefdevol en met respect om. Zo simpel is het." 

FOTOSERIES