Foto: Wesley van der Linde

Gemeente verwijdert pamfletten bij NAC-stadion: 'Wij pesten geen supporters, maar handhaven voor veiligheid'

  Politiek

BREDA - Ze zorgden afgelopen dagen voor flink wat reuring: de flyers die de gemeente Breda had opgehangen bij het NAC-stadion. Daarop waarschuwden zij fietsers dat fietsen die fout geparkeerd staan, kunnen worden weggehaald. Maar dat schoot bij veel supporters én bij de lokale politiek in het verkeerde keelgat. De SP noemde het zelfs 'supportertje pesten'. Maar dat is niet wat de gemeente ermee wil bereiken. "Het gaat ons alleen om de veiligheid. Om de verwarring te voorkomen hebben we besloten de flyers weg te halen", laat een woordvoerder weten.


Op bomen en palen rondom het NAC-stadion hingen sinds kort gelamineerde informatieformulieren over de plekken waar je je fiets rond het stadion mag parkeren. "Je fiets niet parkeren op de aangewezen fietsparkeerplekken betekent dat hij buitenspel staat en dat de gemeente hem kan verwijderen", viel er op het papier te lezen. Wanneer je fiets wordt weggehaald, komt deze op het fietsdepot te staan. En om hem dan terug te krijgen, moet je 25 euro betalen. 

De flyers konden rekenen op veel verontwaardigde reacties. Veel supporters zeggen dat de fietsparkeerplekken rond het stadion niet genoeg plek bieden voor alle fietsen. De SP noemde het zelfs 'supportertje pesten'. Maar daar is volgens wethouder Greetje Bos absoluut geen sprake van. "Wij zijn blij dat zoveel mensen op de fiets naar het NAC stadion komen. Soms zien we wel situaties ontstaan waarbij los slingerende fietsen een gevaar opleveren voor anderen of de weg belemmeren voor hulpdiensten. Daar handhaven we op. Dus parkeer je je fiets vooral in de rekken, in de pop-up stallingen, of zet je fiets vast met een ketting en zorg dat je fiets voor hulpverlening niet in de weg staat. Zo houden we het gebied samen veilig en toegankelijk."

Omdat de gemeente dus alleen handhaaft wanneer fout geparkeerde fietsen voor een onveilige situatie zorgen, is besloten de flyers weg te halen. "Ze zijn met goede bedoelingen opgehangen, maar de boodschap komt niet over zoals we willen. Het gaat ons echt alleen om de veiligheid. Daarom worden de flyers weggehaald", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Hanneke Marcelis

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief