Najaarskermis 2016
Najaarskermis 2016 (Foto: Perry Roovers)

Kermisexploitanten luiden noodklok: 'Wij worden zonder pardon vergeten'

  Politiek

BREDA - De gemeente werkt hard aan de toekomst van de kermissen in de stad en omliggende dorpen. Daarom is wethouder Daan Quaars in gesprek met het kermisteam van de gemeente Tilburg. Hierdoor vrezen kermisexploitanten die al jaren op de Bredase najaarskermis staan dat zij volgend jaar niet terug mogen keren. In een brief aan de raad luiden zij de noodklok. 


Via een advertentie in de vakbladen kwamen de kermisexploitanten erachter dat de najaarskermis in 2020 georganiseerd en verpacht wordt aan het kermisteam van Tilburg. Voor hun gevoel wordt de groep jaarlijks terugkerende exploitanten zonder pardon vergeten. "De afgelopen 3 jaar zat de najaarskermis eindelijk weer in de lift, zowel qua bezoekersaantallen, alsmede qua omzet. De opstelling van de kermis is de afgelopen jaren ook duidelijk verbeterd voor de exploitanten en de bezoekers. Wij hebben goodwill opgebouwd in der loop der jaren, welke zonder enige vorm van overleg wordt vergeven aan een ander", leggen de exploitanten uit in de brief. 

Toch is het volgens Daan Quaars, wethouder Bouwen en wonen, Evenementen en Sport, niet zo dat de huidige kermisondernemers niet meer terug mogen komen. "Wij zijn al een tijd bezig met de vraag: hoe ziet de toekomst van de kermis eruit? Het moet een plek blijven waar iedereen met plezier naartoe gaat, niet alleen jongeren. Daarom zijn wij met verschillende gemeenten in gesprek gegaan, Tilburg is dan vanzelfsprekend. Er gaat inderdaad iets veranderen aan de opzet van de kermis, maar het is echt niet zo dat als je hier al jarenlang staat dat je niet meer terug mag komen. Het is nog niet precies duidelijk wat er gaat gebeuren. Daarom zijn de gevoelens van de kermisondernemers niet geheel onterecht." 

Breda is Breda
In hun brief geven de kermisexploitanten ook een aantal redenen waarom de kermis in Tilburg niet te vergelijken is met die op het Chasséveld. "Zowel qua locatie, samenstelling van bezoekers, behoefte van deze bezoekers, alsmede de historische waarde van de kermis, zijn beide kermissen totaal verschillend. Ook heeft het kermisteam Tilburg vele malen negatieve "sporen" verdiend." 

Wethouder Quaars legt uit dat het ook niet de bedoeling is dat de kermissen hetzelfde worden. "Tilburg is Tilburg en Breda is Breda", begint hij zijn verhaal. "Het is en blijven twee verschillende kermissen. Samenwerken met Tilburg heeft ontzettend veel voordelen. We kunnen veel van elkaar leren. Tilburg weet als geen ander hoe je een aantrekkelijke kermis moet opzetten. Daarnaast levert het bijvoorbeeld ook voordeel op met de inkoop van energie." 

Ook dit jaar werd de kermis weer goed bezocht. (Tekst gaat verder na foto)

Duidelijkheid
De kermisondernemers eisen duidelijkheid van de gemeente. Daarom willen zij spreektijd in de raadsvergadering waarin het evenementenbeleid besproken wordt. Met wethouder Quaars is ook al contact gezocht, maar volgens de exploitanten met weinig succes. "Wij hebben reeds geprobeerd een gesprek te krijgen met de wethouder kermiszaken, maar zijn tot nu toe resoluut afgewezen. Ook hebben wij Daan Quaars een mail gestuurd, reeds een jaar geleden, echter ook zonder resultaat en/of antwoord. Tevens zijn beide kermisvakbonden druk in de weer geweest om een gesprek te kunnen hebben met bovengenoemde wethouder en Dhr. Henk van der Corput. Ook zij vinden hierin weinig gehoor." 

"Ik ben wel degelijk in gesprek met de kermisbonden", legt Daan Quaars uit. "Het is voor mij alleen ondoenlijk om afzonderlijk met alle exploitanten in gesprek te gaan."  Vandaag heb ik een gesprek gehad met de kermisbonden. Ik heb hun verhaal aangehoord en het er uitgebreid met hen over gehad." Ook de wethouder wil graag duidelijkheid scheppen. "Ik wil gaandeweg in november mijn idee voorleggen aan het college. Wanneer zij het er mee eens zijn, dan kan ik de raad informeren. Voor het einde van het jaar moet er in ieder geval een duidelijk plan zijn." 

De kermis moet een plek zijn voor jong en oud. 

FOTOSERIES