Foto: Ronald Verlinden

SP: 'Preventief fouilleren is grote flop'

  Politiek

BREDA - Afgelopen weekend werd er voor de eerste keer preventief gefouilleerd in de binnenstad. Zo'n 1500 mensen die het uitgaansgebied bezochten werden gefouilleerd. En dat leverde drie messen op. De SP vindt de actie een grote flop. De overlast was volgens de partij te groot, en de opbrengst te klein.


"Waar je in de Visserstraat normaal gesproken rond middernacht over de koppen kan lopen, was het er afgelopen zaterdagnacht uitgestorven. De reden daarvoor was dat politie, particuliere beveiligers en BOA’s de straat hadden afgezet in het kader van preventief fouilleren. Slechts mondjesmaat werden mensen doorgelaten wat zorgde  voor lege cafés. Horecaondernemers waren totaal overvallen door deze actie en balen van de verziekte sfeer en misgelopen omzet", schrijft de SP in een boze brief aan het college.

Er werden in totaal drie messen in beslag genomen. Maar die 'buit' vindt de SP niet indrukwekkend, omdat het gaat om messen die je normaal gesproken wél bij je mag dragen. Dan gaat dan bijvoorbeeld om een zakmes, of een mes aan een sleutelhanger. Grotere messen zoals vlindermessen zijn altijd verboden.

De SP wil dat de pilot met preventief fouilleren wordt aangepast. Zo zou de partij liever zien dat er alleen wordt gefouilleerd aan de randen van het uitgaansgebied op een laat tijdstip. Ook zou de partij liever zien dat niet iedereen gefouilleerd wordt, maar dat er willekeurig wordt gefouilleerd. Dan stropt het minder op. Nu stonden er volgens de SP lange rijen. Dat heeft volgens de partij nog een groot nadeel, aangezien mensen die daadwerkelijk een wapen bij zich hebben hoogstwaarschijnlijk daarmee niet in de rij gaan staan. 

FOTOSERIES