Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie.

Bredanaar kan vanaf 2020 zelf melding maken van verwarde buurtbewoner

Door: Amber Kuijs Politiek

BREDA - Vanaf januari 2020 gaat de nieuwe wet over verplichte GGZ in. Daarvoor treft het college nu de laatste voorbereidingen. Een onderdeel hiervan is een centraal meldpunt crisiszorg realiseren waar zowel professionals als Bredanaars melding kan maken over een verward persoon. 

Steeds meer mensen met psychische problematiek wonen met wat begeleiding zelfstandig in Breda. Wanneer het slecht met deze mensen gaat, kan de buurt dat merken of daar last van hebben. "Het in de wijk wonen van mensen met een psychische kwetsbaarheid gaat alleen goed als er een samenspel is met de buurt", zo stelt wethouder Miriam Haagh in een brief aan de raad. "Dat betekent dat we wat mogen vragen van het absorptievermogen van buurtbewoners. Maar ook dat we hen serieus nemen als ze zien dat het écht niet goed gaat met hun buurtgenoot."

Om ervoor te zorgen dat meldingen niet zoals nu bij de gemeente, woningcorporaties, politie, GGz of GGD terecht komen, wil de wethouder het reeds bestaande meldpunt crisiszorg verruimen. "Doel is om voor de hele regio één meldpunt te hebben met één telefoonnummer waar álle meldingen (van professionals én inwoners) samenkomen." Na zo'n melding laat het college de GGz uitzoeken of iemand verplicht zorg moet krijgen. Vervolgens gaat de casus naar het Openbaar Ministerie, die daadwerkelijk verplichte zorg kan opleggen. 

Crisismaatregel met menselijke maat
Burgemeester zijn per 1 januari 2020 bevoegd om een crisismaatregel op te leggen op het moment dat mensen een acuut gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving. In feite had de burgemeester zo'n bevoegdheid al (inbewaringstelling), maar het belangrijkste verschil binnen het proces is dat de betrokkene zelf ook gehoord wordt. Hiermee wordt er volgens de wethouder tegemoet gekomen aan de menselijke maat.