Het pand van de bibliotheek en De Nieuwe Veste aan de Molenstraat.
Het pand van de bibliotheek en De Nieuwe Veste aan de Molenstraat. (Foto: Addo Sprangers)

Nieuwe Veste krijgt geen groene gevel: 'Pui kan extra belasting niet dragen'

  Politiek

BREDA - Het pand van de bibliotheek en De Nieuwe Veste aan de Molenstraat krijgt geen groene gevel. De kosten om het plan werkelijkheid te maken zijn te hoog. Daarnaast brengt het te veel risico's met zich mee. Dat laat wethouder Paul de Beer in een raadsbrief weten. 


De gemeente heeft in aansluiting op de vergroening van de Oude Vest onderzocht of het mogelijk is om een groene gevel aan te brengen op het pand van de bibliotheek en De Nieuwe Veste aan de Molenstraat. Uit onderzoek van een adviesbureau is gebleken dat de huidige gevel de extra belasting van zo'n groene gevel niet kan dragen. Dit komt doordat de gevel steunt op lateien. 

Om de groene gevel mogelijk te maken zou er een compleet nieuwe staalconstructie gebouwd moeten worden. De kosten hiervan zijn erg hoog. Daarnaast zou de verankering van de constructie bouwfysische risico's met zich meebrengen. De isolatiewaarde van het dak kan verslechteren en het wordt lekkage gevoelig. 

Alternatieven
Het adviesbureau heeft ook gekeken naar alternatieven. Geen daarvan bleken wenselijk of mogelijk. Daarom heeft de gemeente besloten om geen groene gevel aan te brengen. Er wordt nu onderzocht op welke manier er dan meer vergroening in dit gebied kan plaatsvinden. 

FOTOSERIES 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief