Foto: Screenshot Veronica

Veel ophef over tienduizenden euro's wachtgeld voor Klaas Dijkhoff

  Politiek

BREDA - Het wachtgeld van VVD'er Klaas Dijkhoff zorgt vandaag voor veel ophef. De Volkskrant maakte in een artikel bekend dat Dijkhoff ruim 30.000 euro aan wachtgeld ontvangt, bovenop zijn salaris als kamerlid. Op dat geld heeft de Bredanaar wettelijk recht, omdat hij minister was. Maar bij veel mensen schiet het grote bedrag dat Dijkhoff ontvangt in het verkeerde keelgat.


Zelf lijkt Dijkhoff zich weinig zorgen te maken over de controverse die vandaag ontstaan is over zijn wachtgeld. De VVD'er heeft als oud-minister immers volgens de wet recht op het geld, en heeft daar nooit een geheim van gemaakt. Volgens de Volkskrant gaat het jaarlijks om ruim 30.000 euro extra die Dijkhoff opstrijkt. Dat komt bovenop zijn salaris als kamerlid. 

Verschillende andere kamerleden die recht hebben op het geld, hebben er zelf voor gekozen om het af te wijzen. Eén daarvan is Lilianne Ploumen. "Het is bedoeld als overbrugging voor iemand die geen baan kan vinden, maar als Kamerlid met een heel mooi salaris heb je geen wachtgeld nodig. Je hebt er formeel misschien recht op, maar ik vind dat een Kamerlid de plicht heeft te handelen naar de geest van zo'n regeling. Dat doe je niet als je in onze situatie kiest voor wachtgeld."

Op Twitter lijken veel mensen het eens te zijn met Ploumen. Op de site is de hashtag #wachtgeld inmiddels trending. Mensen geven massaal hun mening over het wachtgeld van Dijkhoff. 

FOTOSERIES 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief